Clicky

 
Transport Online - Opnieuw problemen 'rampbrug' Alphen aan den Rijn

Opnieuw problemen 'rampbrug' Alphen aan den Rijn

Opnieuw problemen 'rampbrug' Alphen aan den Rijn
23-07-2021 15:18 | Weer en Verkeer | auteur ANP

ALPHEN AAN DEN RIJN - Aan de onderkant van een opgang naar de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn zijn scheuren ontdekt. De brug moet worden gestut. De Hooftstraat, die onder de brug door loopt, wordt daarom twee weken afgesloten. De brug kwam de afgelopen jaren geregeld in het nieuws, onder meer in 2015, toen bij het plaatsen van het nieuwe brugdek twee hijskranen omvielen.

De scheuren werden ontdekt tijdens freeswerkzaamheden aan het fietspad over de brug. "Tijdens het fresen constateerden we dat de bewapening van beton niet is zoals het hoort", aldus de woordvoerder. Voor zover hem nu bekend, lijkt er geen sprake te zijn geweest van een heel onveilige situatie. "Ik stel me zo voor: het is bewapening van beton, dat wordt poreus en leidt tot gruis."

In de periode dat de Hooftstraat is afgesloten, wordt onder de brug ondersteuning aangebracht, zodat het verkeer weer onder de brug door kan. Totdat de ondersteuning is geplaatst, kan verkeer gebruikmaken van een omleidingsroute.

Fietsverkeer over de brug werd in verband met de freeswerkzaamheden al omgeleid over de rijbaan. Autoverkeer kan net als in de huidige situatie via eenrichtingsverkeer gebruik blijven maken van de brug. Ook voetgangers kunnen van de brug gebruik blijven maken. De werkzaamheden hebben geen invloed op het vaarverkeer.

De gemeente en de provincie doen verder onderzoek naar de brug. Over zes weken moet dat uitwijzen of er aanvullende herstelmaatregelen nodig zijn.

Het bewuste deel van de brug waar scheuren in zijn ontdekt, is overigens niet het deel van de brug dat was betrokken bij het omvallen van de hijskranen in 2015, zegt een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland. De hijskranen stonden destijds op pontons in de Oude Rijn. Toen ze het nieuwe brugdeel hesen, vielen ze om en kwamen ze samen met het brugdek op woningen en winkelpanden aan de oever terecht. De schade was fors, maar niemand raakte hierbij gewond. De ‘rampbrug’ werd in 2016 weer opengesteld, nadat het rijdek alsnog op zijn plaats was gelegd.

De Koningin Julianabrug over de Oude Rijn dateert uit 1955. Voor het ongeval tijdens de renovatie waren er al tal van problemen met het bouwwerk. In 2010 waarschuwde een onderhoudsbedrijf dat de stalen constructie van de brug slecht was. Een jaar later greep de gemeente in toen bleek dat de verbinding op instorten stond. In juni 2013 waren er opnieuw problemen, deze keer met het remsysteem van het beweegbare brugdeel, en in januari 2014 kon door een storing de brug niet meer omlaag.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,062
Diesel2,064

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden