Clicky

 
Transport Online - Coronagevallen Nederlandse sportploeg zaten in zelfde vliegtuig

Coronagevallen Nederlandse sportploeg zaten in zelfde vliegtuig

Coronagevallen Nederlandse sportploeg zaten in zelfde vliegtuig
22-07-2021 17:55 | Coronavirus | auteur ANP

TOKIO - De twee sporters en het staflid van de Nederlandse sportploeg die op de Olympische Spelen in Japan positief hebben getest op het coronavirus, zaten afgelopen zaterdag in hetzelfde vliegtuig van Amsterdam naar Tokio. "Dat klopt, maar verder kunnen we daar niet zoveel mee", zegt een woordvoerder van sportkoepel NOC*NSF naar aanleiding van een bericht van het AD. "We willen wel heel graag weten waar deze positieve testen vandaan komen." Een duidelijke bron van de besmettingen ontbreekt.

Alle sporters van TeamNL zijn voor vertrek naar Japan drie keer getest op het coronavirus. Bij aankomst volgde ook direct een test. De sporters moeten gedurende de Spelen dagelijks een buisje met speeksel inleveren voor onderzoek.

"Ja, we wachten af wat de uitslagen van morgen zijn. Maar ook op die van overmorgen en de dagen erna", aldus de woordvoerder van TeamNL. Skateboardster Candy Jacobs was woensdag de eerste die in quarantaine moest na een positieve test. Een dag later volgden taekwondoka Reshmie Oogink en een staflid van de roeiploeg.

Op de betreffende vlucht van Amsterdam naar Tokio zaten enkele tientallen sporters en begeleiders. "Iedereen heeft z'n stoelnummer moeten invullen, dus ze kijken de tests van degenen die in de buurt hebben gezeten van de positieve gevallen heel goed na. Als daar aanleiding voor is, wordt er aanvullend getest." Volgens NOC*NSF is daar momenteel geen sprake van. "Het staat in de regels heel nauw omschreven wanneer je een zogeheten 'close contact' bent. Voor in het vliegtuig is dat zelfs tot op de stoelrijen nauwkeurig vastgelegd. Wie z'n mondkapje heeft opgehouden, wat ook in het vliegtuig verplicht is, wordt niet als 'close contact' gezien."

De leiding van NOC*NSF heeft het idee dat de sporters zich houden aan alle regels in het olympisch dorp. "Ook in Nederland ben ik nog nooit op een plek geweest met zo'n ongelooflijk hoge mondkapjesdichtheid", zegt de woordvoerder. "Via de teammanagers hebben we vrijwel dagelijks contact met de sporters. We communiceren steeds: let op, laten we scherp blijven."

Vrijwel alle olympische sporters en begeleiders zijn voor vertrek gevaccineerd tegen het coronavirus, een enkeling uitgezonderd. "We hebben ons vooraf gerealiseerd dat als je met zoveel mensen ergens bent en ook zo vaak test, dat de mogelijkheid bestaat dat er positief getest gaat worden. Daar hebben we vooraf natuurlijk rekening mee gehouden. Dit is heel vervelend nu, maar de zorg die we vooraf hadden, hebben we nog steeds, die is hierdoor niet erger geworden. Het is elke keer weer afwachten wat er gebeurt."

Foto's

  • Zandbergen
    Zandbergen
  • Zandbergen
    Zandbergen
  • Zandbergen
    Zandbergen

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,102
Diesel1,722

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions