Clicky

 
Transport Online - Rusland klaagt Oekraïne aan over onder meer neerhalen MH17

Rusland klaagt Oekraïne aan over onder meer neerhalen MH17

Rusland klaagt Oekraïne aan over onder meer neerhalen MH17
22-07-2021 16:32 | Buitenland | auteur ANP/AFP

MOSKOU/KIEV - Rusland sleept naar eigen zeggen Oekraïne voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens over burgerdoden waar de Oekraïense regering voor verantwoordelijk zou zijn in 2014. De klacht betreft onder meer het neerhalen van de Maleisische Boeing-777 die in juli dat jaar boven het oosten van Oekraïne met 298 mensen aan boord neerstortte. Op vlucht MH17 waren 193 Nederlanders. Rusland stelt dat de regering in Kiev achter het neerschieten van het vliegtuig zit en de schuld probeert af te schuiven op Russen.

De klacht gaat ook over burgerdoden tijdens een gewelddadige opstand in de hoofdstad Kiev tegen de regering van de pro-Russsiche president Viktor Janoekovitsj. Die werd in februari 2014 weggejaagd en vluchtte naar Rusland. Volgens Moskou is hij met een door westerse landen gesteunde en gewelddadige staatsgreep ten val gebracht.

De afzetting van Janoekovitsj leidde onmiddellijk tot onrust in vooral oostelijke delen van Oekraïne waar de bevolking Russisch spreekt of waar de bevolking cultureel of economisch op Rusland gericht is. Het leidde in het oosten van het land tot een burgeroorlog die nog steeds gaande is en er zijn naar schatting zeker 13.000 doden gevallen.

De Oekraïense minister van Justitie, Denis Maljuska, heeft de klacht meteen als belachelijk afgedaan. Hij zei dat het Kremlin mogelijk denkt dat het hof in Straatsburg "een Russische talkshow is". Ze maken er juridisch geen enkele kans, aldus Maljuska. Een internationale onderzoekscommissie houdt ondertussen Russen verantwoordelijk voor het neerhalen van de MH17 en heeft er vier aangeklaagd. Oekraïne zit in de commissie en Rusland niet.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Verkeersinformatie


  Actuele wachttijd Eurotunnel


  Andere Europese Landen


  Overige Verkeersinformatie

  Actuele Brandstofprijzen
  Euro951,924
  Diesel1,726

  Aangeleverd door UnitedConsumers

  Meer brandstofprijzen

  Truckoccasions