Clicky

 Commissariaat doet onderzoek naar FvD-financiering Jort Kelder

Commissariaat doet onderzoek naar FvD-financiering Jort Kelder
22-07-2021 16:26 | Binnenland | auteur ANP

HILVERSUM - [update 18:05 uur] Het Commissariaat voor de Media gaat onderzoek doen naar de financiering van campagnefilmpjes voor Forum voor Democratie door NPO-presentator Jort Kelder. Dat heeft de organisatie donderdag bekendgemaakt.

De mediawaakhond kondigde eerder al een groot onderzoek aan naar mogelijke politieke beïnvloeding van (publieke) media. Maar de kwestie Jort Kelder leidde de afgelopen dagen tot zoveel ophef dat het Commissariaat deze zaak apart onder de loep gaat nemen.

Kelder bevestigde afgelopen week in zijn podcast dat hij in 2017 campagnefilmpjes voor Thierry Baudet mede financierde. De zaak kwam aan het licht omdat Baudet de NPO-presentator hiervoor bedankte in een andere podcast.

Bevriende redacteur

Kelder maakt voor de NPO diverse programma’s. Zo is hij presentator van Op1 en maakt hij voor AVROTROS het radioprogramma Kelder & Co. NPO en AVROTROS lieten woensdag weten geen enkele reden te zien om in te grijpen. WNL, de omroep waarvoor Kelder talkshow Op1 presenteert, is al twee dagen niet bereikbaar voor commentaar.

Kelder stelt in zijn podcast dat hij een bevriende redacteur die een carrièreswitch wilde maken in aanloop naar de verkiezingen adviseerde om campagnefilmpjes te gaan maken. Kelder legde contact met Baudet om te vragen of zijn redacteur iets voor hem zou kunnen betekenen. Ook bood Kelder aan het salaris van de redacteur te betalen.

De presentator stelt in de podcast verder "geen enkele financiële band met Forum voor Democratie te hebben. Sterker nog: als hij had gezegd dat hij eigenlijk de campagne van GroenLinks wilde volgen of die van de dierenpartij, dan had ik het ook prima gevonden. Dan had ik Marianne Thieme gebeld."

Vriend van Rutte

Kelder kwam al eerder onder vuur te liggen omdat hij zijn persoonlijke goede vriend, demissionair premier Mark Rutte, een uitzending lang te gast had in Kelder & Co. Deze uitzending was vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Het commissariaat beklemtoont dat publieke omroepen op grond van de Mediawet de vorm en inhoud van hun media-aanbod bepalen. De mediawaakhond moet er op toezien dat het media-aanbod tot stand komt zonder overheidsinvloeden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,168
Diesel2,015

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats