Clicky

 
Transport Online - 6301 besmettingen, laagste aantal in twee weken

6301 besmettingen, laagste aantal in twee weken

6301 besmettingen, laagste aantal in twee weken
22-07-2021 15:40 | Coronavirus | auteur ANP

BILTHOVEN - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 6301 positieve coronatesten geregistreerd tussen woensdag- en donderdagochtend. Dat is het laagste aantal van de afgelopen twee weken en beduidend minder dan vorige week donderdag, toen 11.000 besmettingen werden gemeld.

Het RIVM zei dinsdag al het begin van een stabilisatie te zien en dat het aantal gevallen in de loop van deze week zou kunnen gaan dalen. Bijna twee weken geleden nam het kabinet maatregelen om de explosieve stijging van het aantal coronagevallen te stoppen.

De waarde van een dagcijfer is betrekkelijk, omdat aantallen nu eenmaal kunnen schommelen. Wel leert de ervaring dat het aantal geconstateerde gevallen in de loop van de week over het algemeen juist wat oploopt. Dat is nu niet het geval: woensdag testten volgens gecorrigeerde cijfers 6909 mensen positief, dinsdag waren het er 6792 en maandag nog 8892.

Volgend op de versoepelingen van eind juni gingen de besmettingscijfers snel omhoog. Vooral jongeren die nog niet zijn gevaccineerd raakten massaal besmet op feestjes, festivals en in de horeca. Op veel plekken hoefde vanaf 26 juni even geen afstand meer te worden gehouden na volledige vaccinatie of een toegangstest. Dat systeem bleek bij lange na niet waterdicht. Het kabinet draaide daarop diverse versoepelingen terug, vooral in het uitgaansleven.

Het zevendaags gemiddelde, dat begin deze week piekte op ruim 10.000, is nu afgenomen tot 8781 gevallen per dag. Dat zijn er nog altijd veel meer dan een paar weken geleden. Toen de versoepelingen ingingen, lag het aantal positieve testen nog maar rond de 500 per dag.

Amsterdam blijft de gemeente met de meeste nieuwe gevallen: 463 mensen testten positief. Net als het landelijke cijfer was dat het laagste aantal in twee weken tijd. In Rotterdam werd het virus bij 310 mensen opgemerkt, in Den Haag kregen 160 mensen een positief testresultaat. Breda volgt met 137 gevallen, Utrecht telde er 136. In 19 gemeenten testte helemaal niemand positief.

Volgens de laatste cijfers zijn drie mensen overleden doordat ze besmet raakten. Ze kwamen uit Ommen, Heerhugowaard en Goeree-Overflakkee. Sterfgevallen worden vaak pas iets later doorgegeven door de GGD'en, dus het gaat niet per se om mensen die in de afgelopen 24 uur zijn overleden.

In totaal zijn volgens de officiële registratie 17.807 mensen overleden door het coronavirus. Ruim 1,8 miljoen mensen hebben positief getest sinds het begin van de uitbraak. De werkelijke aantallen sterfgevallen en besmettingen zijn hoger.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,959
Diesel1,576

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats