Clicky

 
Transport Online - Dodental China opgelopen na 'zwaarste regenval in 1000 jaar'

Dodental China opgelopen na 'zwaarste regenval in 1000 jaar'

Dodental China opgelopen na 'zwaarste regenval in 1000 jaar'
21-07-2021 10:02 | Buitenland | auteur ANP/DPA/RTR/AFP

ZHENGZHOU - [update 14:05 uur] Het dodental door het zware noodweer in de Chinese provincie Henan is opgelopen naar 25. In provinciehoofdstad Zhengzhou staan wegen onder water en is de stroom op veel plaatsen uitgevallen. Meteorologen zeggen dat de watersnood volgde op het soort regenval dat maar eens in de "duizend jaar" voorkomt.

Er viel tussen zaterdag en dinsdag ruim 617 millimeter neerslag in Zhengzhou, dat circa 575 kilometer ten zuidwesten van Peking ligt. Dat komt in de buurt van het jaargemiddelde van 640.8 millimeter. Door de regen stroomde het metrostelsel vol in de miljoenenstad. Op sociale media zijn filmpjes te zien van mensen die tot hun middel of schouders in het water van ondergelopen metrostellen staan. De autoriteiten melden dat meer dan 500 mensen zijn gered uit de overstroomde ondergrondse.

Een inwoner van de ruim tien miljoen inwoners tellende metropool vertelde dat veel mensen de metro hadden genomen omdat bussen door de watersnood niet meer reden. Overlevenden vertellen op sociale media dat ze doodsangsten hebben uitgestaan. "Het water was niet het engste. Dat was het feit dat de zuurstof in de wagon begon op te raken."

Rampgebied

Het einde van de neerslag is nog niet in zicht. Ook voor de komende dagen is regen voorspeld in Henan, waar ongeveer 100 miljoen mensen wonen. In het gebied zijn veel treindiensten opgeschort en vluchten vertraagd of geannuleerd. Staatsmedia berichten dat het voedsel en water is opgeraakt in een trein die al dagen stilstaat in de buurt van Zhengzhou.

De Chinese president Xi Jinping heeft de situatie woensdag als "zeer ernstig" omschreven. Lokale functionarissen melden dat zo'n 200.000 mensen zijn geëvacueerd. Het leger heeft meer dan 5700 manschappen naar het gebied gestuurd om te helpen bij het reddingswerk en de zoektocht naar slachtoffers.

Mensen zoeken in het rampgebied noodgedwongen een veilig heenkomen in openbare gebouwen, zoals bibliotheken, bioscopen en zelfs musea. "We hebben hier zo'n 200 mensen uit alle leeftijdsgroepen die tijdelijk onderdak zoeken", zei een medewerker van een wetenschapsmuseum in Zhengzhou tegen persbureau Reuters. "We hebben ze instant noodles gegeven en water. Ze hebben de nacht doorgebracht in een enorme vergaderzaal."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,983
Diesel1,629

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions