Clicky

 
Transport Online - Gevangenisstraffen voor dodelijk steekincident in Haarlem

Gevangenisstraffen voor dodelijk steekincident in Haarlem

Gevangenisstraffen voor dodelijk steekincident in Haarlem
20-07-2021 19:51 | Binnenland | auteur Redactie

AMSTERDAM - Het gerechtshof Amsterdam heeft dinsdag in hoger beroep een man en twee vrouwen veroordeeld tot gevangenisstraffen en een taakstraf voor hun aandeel in de gebeurtenissen op de Zomerkade in Haarlem in de nieuwjaarsnacht van 2016. Hierbij kwam een man door een messteek in het hart om het leven en twee anderen werden  door messteken verwond. 

De 29-jarige mannelijke verdachte, aan wie als enige verdachte de dood van het slachtoffer werd verweten, is vrijgesproken van de doodslag op hem. Het hof acht niet bewezen dat het slachtoffer door de verdachte is gedood. Vast is komen te staan dat het slachtoffer is gedood met een mes dat kort na het incident is gevonden. Hoewel op dit mes DNA-sporen van de verdachte zijn aangetroffen, is niet komen vast te staan dat deze sporen verband hebben met de dodelijke messteek. Een getuigenverklaring, inhoudende dat de verdachte met een mes het slachtoffer heeft gestoken, is niet betrouwbaar geacht omdat deze getuige daarna anders en wisselend heeft verklaard. 

Het hof acht wel het openlijk in vereniging geweld plegen tegen verschillende personen en het medeplegen van een dubbele poging doodslag bewezen. Het hof veroordeelt de verdachte daarvoor tot een gevangenisstraf van drie jaar en zes maanden.

De 26-jarige vrouwelijke verdachte is eveneens veroordeeld voor het openlijk in vereniging geweld plegen tegen verschillende personen en het medeplegen van een dubbele poging doodslag tot een gevangenisstraf van drie jaar en zes maanden.

De andere 27-jarige vrouwelijke verdachte is veroordeeld voor het openlijk in vereniging geweld plegen tegen verschillende personen tot een gevangenisstraf van 41 dagen en een taakstraf van 240 uur. Verder zijn de vorderingen van de benadeelde partijen toegewezen tot in totaal een bedrag van ruim 14.000 euro.

Het hof heeft overwogen dat aan de nabestaanden van het slachtoffer onherstelbaar groot leed is aangedaan dat nog lang zal voortduren. Het geweld vond plaats op de openbare weg waar buurtbewoners hebben gezien dat een jongeman in hun straat was doodgestoken en anderen met messteken gewond waren geraakt. Deze vorm van agressie waarbij jongeren met messen de straat op gaan, roept in de samenleving veel onrust op. 

De rechtbank legde eerder gevangenisstraffen van 10 jaar, respectievelijk 4 jaar, respectievelijk 12 maanden op. De eisen van het Openbaar Ministerie in hoger beroep waren gevangenisstraffen van 113 maanden, respectievelijk 45 maanden, respectievelijk 12 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,983
Diesel1,614

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions