Clicky

 
Transport Online - Shell in hoger beroep tegen uitspraak klimaatzaak

Shell in hoger beroep tegen uitspraak klimaatzaak

Shell in hoger beroep tegen uitspraak klimaatzaak
20-07-2021 12:17 | Binnenland | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - Shell gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag in de zaak die Milieudefensie en anderen aanspanden tegen Shell. Twee maanden geleden stelde de rechter dat Shell haar wereldwijde netto CO2-uitstoot in 2030 met 45 procent moet verminderen ten opzichte van het niveau van 2019.

Zoals aangegeven pakt Shell deze handschoen op en versnellen zij de Powering Progress-strategie. Met deze strategie wil Shell uiterlijk in 2050  een energiebedrijf worden met netto nul uitstoot, in lijn met de stappen die de samenleving zet om de klimaatdoelstellingen te realiseren van het Akkoord van Parijs. Als onderdeel van deze strategie heeft Shell al doelen voor de korte en middellange termijn gesteld voor het terugdringen van de CO2-uitstoot. Ze werken samen met klanten, overheden en de bredere samenleving - sector voor sector - om snelle en realistische manieren te vinden om ‘netto-nul’ te bereiken.

Versnellen

“We zijn het erover eens dat dringende actie nodig is en we versnellen onze transitie naar netto-nul”, zegt Shell-CEO Ben van Beurden. “Maar we gaan in beroep omdat een rechterlijke uitspraak tegen één enkel bedrijf niet effectief is. Er is duidelijk, ambitieus beleid nodig dat fundamentele verandering in het hele energiesysteem stimuleert. Klimaatverandering is een uitdaging die zowel dringende als mondiale actie vereist; actie die de samenwerking bevordert en de coördinatie tussen alle partijen aanmoedigt.”

Shell publiceerde in april 2021 de details van haar Powering Progress-strategie richting netto nul uitstoot. Dit vond plaats na de hoorzittingen bij de rechtbank en is daarom niet meegenomen in het vonnis. Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in mei 2021 legde Shell haar strategie voor de energietransitie ter stemming voor aan de aandeelhouders. Een primeur, want geen enkel ander energiebedrijf deed dit eerder. Van de aandeelhouders stemde 89 procent in met deze strategie. Shell zal investeerders overigens jaarlijks een stem blijven geven over de voortgang.

Shell heeft de intentie om zowel de uitstoot te verminderen van haar eigen activiteiten (scope 1 en 2) als de uitstoot die vrijkomt als klanten de producten gebruiken die Shell verkoopt (scope 3). Scope 3 is goed voor meer dan 90 procent van Shell’s totale uitstoot, dus Shell werkt samen met haar klanten om deze reductie te bereiken.

Shell heeft al een aantal stappen aangekondigd om de uitstoot van scope 1 en 2 te verminderen. Het gaat dan om een combinatie van efficiënter gebruik van energie, het stoppen met routinematig affakkelen, technologie voor het afvangen en opslaan van CO2 en het samenwerken met leveranciers om hernieuwbare elektriciteit in faciliteiten te gebruiken. Daarnaast concentreert Shell haar wereldwijde raffinage-activiteiten van de huidige dertien door Shell geopereerde locaties naar vijf energie- en chemieparken tegen 2030. Shell bekijkt nu de mogelijkheden om deze inspanningen op te schalen en te versnellen binnen de Powering Progress-strategie.

Foto's

  • J.Roeland
    Shell Moerdijk

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,306
Diesel2,113

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden