Clicky


Nederlander van 18 gaat met rijkste mens Bezos mee de ruimte in

Nederlander van 18 gaat met rijkste mens Bezos mee de ruimte in
20-07-2021 09:53 | Buitenland | auteur ANP

VAN HORN - Een 18-jarige Tilburger kan dinsdag de jongste astronaut ooit worden. Oliver Daemen mag met Jeff Bezos, de rijkste mens op aarde, mee op een commerciële toeristische vlucht naar de ruimte. Daemen wordt dan ook de vierde geboren Nederlander die in de ruimte is geweest, na Lodewijk van den Berg, Wubbo Ockels en André Kuipers.

Amazon-oprichter Bezos wil vluchten naar de rand van de dampkring verkopen. Zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin heeft daarom een raket ontwikkeld, de New Shepard. Die is al een paar keer getest en voert dinsdag zijn eerste bemande vlucht uit. De raket moet rond 15.00 uur Nederlandse tijd worden gelanceerd in het westen van Texas.

Na opstijgen gaat het vaartuig naar ruim 100 kilometer hoogte. Daemen en de anderen zijn gewichtloos en zien de sterren, de rand van de dampkring en de kromming van de aarde. Na een paar minuten keren ze terug naar het aardoppervlak. Ze gaan niet hoog genoeg en niet snel genoeg om in een baan rond de aarde te komen.

Aan boord van het ruimtevaartuig zitten vier mensen. Een van hen is Bezos zelf, een ander is zijn broer Mark. De derde passagier is de 82-jarige Wally Funk. Zij wordt na lancering de oudste mens die ooit in de ruimte is geweest. Funk maakte in de jaren zestig deel uit van de eerste lichting vrouwelijke astronauten van de Verenigde Staten, maar niemand van hen ging ooit de ruimte in.

Het vierde ticket werd geveild voor het goede doel. Een onbekend persoon betaalde zo'n 28 miljoen dollar (ruim 23 miljoen euro) voor de reis, maar bleek niet te kunnen. Hij of zij gaat mee op een latere ruimtevlucht. Het plekje aan boord mocht worden weggegeven. Daemen, wiens vader ook een bod op de vlucht had uitgebracht, bleek de gelukkige. Hij wil in september, na terugkeer op aarde, in Utrecht natuurkunde gaan studeren.