Clicky

 
Transport Online - Advocaten bepleiten vrijspraak in moordzaak advocaat Wiersum

Advocaten bepleiten vrijspraak in moordzaak advocaat Wiersum

Advocaten bepleiten vrijspraak in moordzaak advocaat Wiersum
19-07-2021 11:12 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De 32-jarige Moreno B., volgens het Openbaar Ministerie betrokken bij de moord op advocaat Derk Wiersum, moet worden vrijgesproken. Dat betoogden zijn advocaten maandag in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Er is niet genoeg bewijs voor een veroordeling, menen zij. Vorige week eiste het OM levenslang tegen B. en medeverdachte Giërmo B. (37).

De raadslieden Gerald en Machteld Roethof drongen er bij de rechtbank op aan "breder" naar de zaak te kijken dan justitie doet. Er zijn alternatieve scenario’s denkbaar, die "niet zomaar terzijde kunnen worden geschoven". De heersende aanname is dat Wiersum werd doodgeschoten omdat hij advocaat was van Nabil B., de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo, waarvan Ridouan Taghi het middelpunt is.

Derk Wiersum werd op 18 september 2019 doodgeschoten in Amsterdam-Buitenveldert, toen hij vanaf zijn huis met de auto naar zijn werk wilde gaan. Beide verdachten ontkennen dat zij iets met de moord te maken hebben. Zij hebben slechts summier verklaard. Volgens het OM zijn zij maanden bezig geweest met de voorbereiding. Onderzoek naar opdrachtgevers en tussenpersonen loopt nog.

Rolex

Gerald Roethof wees erop dat Wiersum een dure Rolex had. Mogelijk wilden de daders hem van zijn horloge beroven. Roethof wees op andere zaken waarin Rolexbezitters slachtoffer worden van geweld. Misschien is de voorgenomen beroving uit de hand gelopen, stelde de raadsman. Misschien was het de bedoeling hem te ontvoeren, om hem op die manier te dwingen te stoppen met zijn bijstand aan de kroongetuige.

De advocaten benadrukten ook dat de herkenning door getuigen van de schutter gebrekkig is geweest en geen eenduidig, voor Moreno B. belastend beeld heeft opgeleverd.

Peter R. de Vries

Aan het begin van hun pleidooi stonden de raadslieden stil bij het overlijden van Peter R. de Vries. Zij wensten de nabestaanden sterkte. Heel Nederland is hard geraakt, zeiden zij. De dood van De Vries is een "enorm verlies". Daarnaast drongen zij erop aan dit bij de beoordeling van de zaak-Wiersum geen rol te laten spelen.

De Vries was vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. De broer van de kroongetuige werd in maart 2018 doodgeschoten, zes dagen nadat justitie de deal met B. bekend had gemaakt.

Advocaat Jaques Taekema zal naar verwachting maandagmiddag zijn pleidooi houden voor verdachte Giërmo B.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,983
Diesel1,614

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions