Clicky


Meer dan 5 miljoen euro binnen voor gedupeerden hoogwater Limburg

Meer dan 5 miljoen euro binnen voor gedupeerden hoogwater Limburg
18-07-2021 23:48 | Binnenland | auteur ANP

HOUTEN - Het totale donatiebedrag via Giro 777 is zondagavond opgelopen tot meer dan 5 miljoen euro, meldt de organisatie. Eerder op de dag werd al een bedrag bereikt van 4,2 miljoen euro. Inmiddels staat de teller op 5,1 miljoen euro. Het geld is bestemd voor de door overstromingen getroffen gebieden in Limburg.

Volgens een woordvoerder van organisator Nationaal Rampenfonds hebben circa 105.000 mensen een donatie gedaan. Daarmee geeft een donateur gemiddeld zo'n 47 euro.

"De steun vanuit het land is enorm en overweldigt ons. De beelden die binnenkomen, maken duidelijk wat de omvang is van het leed dat deze overstroming veroorzaakt. We gaan steeds meer beseffen dat dit een grote nasleep zal hebben bij mensen in de getroffen gebieden, ook mentaal. Als Nationaal Rampenfonds willen wij het geld besteden aan initiatieven die de lokale bevolking zullen bijstaan om het gewone leven na de ramp weer op te pakken", zegt voorzitter Clémence Ross-van Dorp van het Nationaal Rampenfonds.

Met het geld kunnen burgerinitiatieven worden gefinancierd "die - nadat de modder is weggeschept - lokale noden helpen lenigen", zei de voorzitter eerder al. Lokale organisaties zullen binnenkort steunaanvragen voor projecten kunnen indienen.

Het inzamelingsnummer is vrijdag opengesteld. Particulieren, bedrijven en instellingen hebben massaal gedoneerd. Radiozenders besteden ook aandacht aan de actie. Zo draait NPO Radio 2 sinds zaterdagmiddag 777 liedjes om aandacht te vragen voor de watersnood. Maandag doet Radio 5 dat ook, aldus een woordvoerder van de actie.