Clicky

 
Transport Online - Britse premier Boris Johnson ontloopt coronaquarantaine, oppositie boos

Britse premier Boris Johnson ontloopt coronaquarantaine, oppositie boos

Britse premier Boris Johnson ontloopt coronaquarantaine, oppositie boos
18-07-2021 11:33 | Coronavirus | auteur ANP

LONDEN - De Britse premier Boris Johnson gaat ondanks een coronabesmetting binnen zijn kabinet niet in volledige thuisquarantaine. Johnson en zijn minister van Financiën Rishi Sunak doen volgens Britse media mee aan een proefprogramma en zullen daarom dagelijks worden getest om te controleren of ze het virus ook hebben opgelopen. De oppositie reageert kritisch.

De premier en minister Sunak kwamen in beeld bij contactonderzoekers nadat minister van Volksgezondheid Sajid Javid positief had getest op het coronavirus. Dat zou normaliter betekenen dat ze 10 dagen in thuisquarantaine moeten, maar volgens de regering is dat dankzij het nieuwe proefprogramma niet nodig. Johnson en zijn minister blijven werken in hun kantoren en isoleren zich alleen buiten werktijd.

De BBC bericht dat een twintigtal organisaties meedoet aan het proefproject. Het gaat onder meer om spoorbeheerder Network Rail en grensbewakingsdienst Border Force. Deelnemers die contact hebben gehad met besmette personen worden dan dagelijks getest als alternatief voor de verplichte thuisquarantaine van anderhalve week.

Essentieel

De krant The Telegraph schreef afgelopen week dat ook minister van Kabinetszaken Michael Gove gebruik heeft gemaakt van het proefprogramma om niet in thuisquarantaine te hoeven. Parlementariërs zouden het project al vergelijken met de kaart "verlaat de gevangenis zonder betalen" uit bordspel Monopoly. Een bron rond de regering benadrukte dat bij de deelnemende overheidsdiensten mensen werken die tijdens de pandemie essentieel zijn voor het landsbestuur.

Toch reageert de oppositie geërgerd op het nieuws dat ook de premier nu niet in thuisquarantaine hoeft. De prominente politica Jo Stevens van de linkse Labourpartij zei op Twitter dat het project niet toegankelijk is voor "mensen met lage inkomens" die het zich niet kunnen permitteren om weg te blijven van hun werk. Ze klaagde dat voor de conservatieve regering kennelijk andere regels gelden dan voor de rest van de bevolking.

Personeelstekorten

Sky News schrijft dat volgens de laatste cijfers in een week tijd een half miljoen mensen via een officiële gezondheidsapp is gewaarschuwd dat ze contact hebben gehad met een besmette persoon. Zij worden opgeroepen in thuisisolatie te gaan. Bedrijven vrezen volgens de zender dat daardoor personeelstekorten kunnen ontstaan, vooral nu het aantal coronabesmettingen oploopt.

De 57-jarige Johnson raakte vorig jaar al besmet met het coronavirus. Hij belandde toen op de intensive care. De premier is inmiddels volledig gevaccineerd. Hij kreeg vorige maand de tweede doses van het vaccin van AstraZeneca en riep zijn landgenoten toen op zijn voorbeeld te volgen en zich te laten inenten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,983
Diesel1,629

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions