Clicky

 
Transport Online - Dodental door noodweer in westen Europa loopt op

Dodental door noodweer in westen Europa loopt op

Dodental door noodweer in westen Europa loopt op
17-07-2021 20:01 | Buitenland | auteur ANP

BERLIJN/BRUSSEL - Het dodental door het verwoestende noodweer in het westen van Europa is gestegen tot 168. Er stierven in Duitsland zeker 98 mensen in de deelstaat Rijnland-Palts en 43 in het aangrenzende Noordrijn-Westfalen, dat grenst aan Nederland. In België hebben de autoriteiten melding gemaakt van de dood van 27 slachtoffers.

In de buurlanden zijn door overstromingen en zware neerslag veel bewoonde gebieden onder water gelopen en huizen weggevaagd. Op sommige plaatsen viel de stroom uit, lag telefonie plat en waren wegen en spoorwegen onbegaanbaar. Het reddingswerk is ook zaterdag nog in volle gang. De Duitse regionale omroep WDR bericht dat alleen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen al zo'n 19.000 reddingswerkers bezig zijn.

In zowel Duitsland als België wordt gezocht naar vermisten. De Belgische autoriteiten meldden dat van 103 personen niet bekend is waar ze zijn. Het is onduidelijk of zij in nood verkeren of dat ze alleen onbereikbaar zijn.

In Duitsland is vooral het district Ahrweiler in Rijnland-Palts zwaar getroffen. Daar zijn de meeste doden gevallen en worden nog honderden mensen vermist. Het einde van de watersnood is voorlopig niet in zicht. Bij de Duitse stad Wassenberg, zo'n vijftien kilometer ten zuidoosten van Roermond, moesten ongeveer 700 inwoners worden geëvacueerd na een damdoorbraak.

De conservatieve minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer zei alvast dat Duitsland zich in de toekomst beter moet voorbereiden op dergelijke calamiteiten. Hij concludeerde dat "dit extreme weer een gevolg is van klimaatverandering".

Het Duitse blad Der Spiegel voorspelt dat de ramp een belangrijk thema kan worden bij de landelijke verkiezingen in september. "Misschien krijgen kandidaten aan het eind van de campagnes de vraag: waar waren jullie op donderdag 15 juli? Wat hebben jullie toen gedaan en toen nagelaten?", schrijven redacteuren in een commentaar. "Misschien begon de echte campagne deze donderdag."

In België is lokaal discussie ontstaan over het optreden van de autoriteiten. In Pepinster, waar een twintigtal huizen is ingestort, ligt de burgemeester volgens VTM Nieuws onder vuur omdat hij geen verplichte evacuaties liet uitvoeren. Hij zegt zelf dat de omvang van de ramp niet te voorzien was. "We weten dat er een risico was op overstromingen, maar zoiets als nu, is nooit eerder gebeurd."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,983
Diesel1,618

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions