Clicky

 
Transport Online - Opnieuw massaal protest tegen coronapas in Frankrijk

Opnieuw massaal protest tegen coronapas in Frankrijk

Opnieuw massaal protest tegen coronapas in Frankrijk
17-07-2021 19:46 | Buitenland | auteur ANP/AFP

PARIJS - In veel Franse steden zijn mensen opnieuw de straat opgegaan om te protesteren tegen de invoering van de 'pass sanitaire', de coronapas. Volwassenen moeten vanaf maandag kunnen aantonen dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, Covid-19 hebben doorstaan of recent negatief zijn getest om naar evenementen met veel publiek en naar culturele instellingen te gaan. Vanaf augustus moet de pas ook getoond worden bij een bezoek aan onder meer de horeca en winkelcentra.

De aversie tegen die maatregel en tegen het verplicht vaccineren van zorgverleners bleek ook al woensdag op de nationale feestdag Quatorze Juillet. Volgens de Franse media waren er zaterdag in Parijs andermaal duizenden betogers op de been. Ze verzamelden zich op zeker drie plaatsen. Tot de initiatiefnemers behoorden de rechtse politicus Florian Philippot (Les Patriotes), voormalig vicevoorzitter van het Front National, en enkele kopstukken van de 'gele hesjes'.

De tegenstanders van de coronapas en de anti-vaxxers verwezen ook nu vaak naar nazimethodes uit de Tweede Wereldoorlog. Van Lille tot Marseille waren leuzen als 'Vrijheid' en 'Macron dictator' te horen. Op spandoeken was onder meer 'Valse pandemie, echte dictatuur' en 'Ik ben geen QR-code' te lezen.

De Franse president Emmanuel Macron lanceerde afgelopen maandag een pakket maatregelen om de verontrustende verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus te beteugelen en moedigde zijn landgenoten aan zich te laten inenten. Een enquête wees uit dat een grote meerderheid van de Fransen daarmee instemde.

Tienduizenden anderen toonden voor de tweede keer in een week om uiteenlopende redenen hun ongenoegen. Net als woensdag verliepen de manifestaties niet overal rustig. Voor enkele betogingen was geen toestemming gegeven. In onder meer Dijon, Lille, Nantes en Lyon zette de politie traangas in om de menigte te verspreiden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,935
Diesel1,909

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden