Clicky


Verdubbeling N33 Assen - Zuidbroek

Verdubbeling N33 Assen - Zuidbroek
24-02-2012 17:22 | Algemeen | auteur de redactie
De rijksweg N33 tussen Assen en Zuidbroek wordt verdubbeld. In 2010 ondertekende minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat hierover een convenant met de provincies Groningen en Drenthe. Beide provincies vinden de verdubbeling van de weg erg belangrijk vanwege de positieve invloed op de verkeersveiligheid en de bereikbaarheid van de Veenkoloniën en het Eemsdeltagebied (Eemshaven/Delfzijl). De verdubbeling van de N33 is een project dat het Rijk in samenwerking met beide provincies uitvoert.

Op de N33 rijdt veel vrachtverkeer dat door de lage snelheid de doorstroming beperkt. Hierdoor wordt er veel ingehaald. Dit is een belangrijke oorzaak is van ongevallen.

De N33 tussen Assen en Zuidbroek wordt nu een autoweg met vier rijstroken en een snelheidslimiet van 100 kilometer per uur. De huidige rijbaan blijft liggen en afwisselend wordt aan de oost- of de westzijde een extra rijbaan aangelegd. De aansluitingen op de autosnelwegen A28 en A7 worden volledig ongelijkvloers. Bij Gieten is de N33 al onder de rotonde van de N34 (Hondsrugweg) doorgeleid. Dankzij een extra financiële bijdrage van de provincie Groningen komt er bij Zuidbroek een klaverblad. Door daar nu al een klaverblad aan te leggen, wordt het later gemakkelijker en minder duur om de N33 tussen Zuidbroek en Appingedam ook te verdubbelen.

Een verdubbeling van de N33 betekent een betere doorstroming, betere verkeersveiligheid en een goede aansluiting op de provinciale en gemeentelijke wegen. En kansen voor verdere economische ontwikkeling van de regio.

De kosten van verdubbeling van de N33 zijn ruim 200 miljoen euro. Bijna de helft van dit bedrag komt uit de regio: de provincie Groningen, de provincie Drenthe, diverse gemeenten en uit het Regio Specifieke Pakket (RSP); de compensatiegelden voor het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn.

Het is de bedoeling dat in 2015 de eerste auto's over de verdubbelde N33 rijden.

foto-inzet: ©Provincie Groningen