Clicky

 
Transport Online - Controle op illegale arbeid in de transportsector eindigt voor twee chauffeurs in arrestatie [+foto's]

Controle op illegale arbeid in de transportsector eindigt voor twee chauffeurs in arrestatie

Controle op illegale arbeid in de transportsector eindigt voor twee chauffeurs in arrestatie [+foto's]
16-07-2021 19:13 | Buitenland | auteur Redactie

GIESSEN/KASSEL/BAD HERSFELD/FULDA - In Duitsland is door de douane een landelijke controle gehouden op illegale tewerkstelling en de naleving van de arbeidsvoorwaarden in de transportsector. 72 financiële controleurs van het hoofddouanekantoor in Giessen vroegen 151 chauffeurs en medewerkers van transportbedrijven naar hun arbeidsvoorwaarden.

Op de A5 bij Mücke werd een groter controlepunt ingericht en werden vrachtwagenchauffeurs gecontroleerd op de B27 bij Bebra en op de B254 bij Lauterbach.

In Kassel, het district Schwalm-Eder, het district Werra-Meißner en Frankenberg bezochten de inspecteurs transportbedrijven op hun hoofdkantoor en controleerden de arbeidvoorwaarden van 139 werknemers.

"We hebben in deze branche te maken met een breed scala aan mogelijke wetsovertredingen. Dergelijke landelijke controles dienen om ze aan het licht te brengen en zo bij te dragen aan eerlijke concurrentie", zegt Michael Bender, perswoordvoerder van het hoofdkantoor van de douane in Giessen.

De controleurs controleerden met name op de naleving van het wettelijk minimumloon van 9,60 euro per uur, die in Duitsland van kracht is sinds 1 juli 2021, de naleving van socialezekerheidsverplichtingen, de illegale ontvangst van sociale uitkeringen en de illegale tewerkstelling van buitenlanders. Maar ook schijnzelfstandigheid is een issue in de transportbranche. 

In zes gevallen waren er aanwijzingen dat het minimumloon niet werd betaald. Zeven chauffeurs worden verdacht van frauduleuze voordelen. Bij nog eens zeven bedrijven waren werknemers niet correct ingeschreven voor de sociale verzekeringen en de onderzoekers onderzoeken nog bewijs van schijnzelfstandigheid voor twee chauffeurs.

In totaal werden 129 transportbedrijven getroffen door de controles. Voor velen van hen worden uitgebreidere beoordelingen van alle documenten uitgevoerd.

De rit van een 46-jarige Rus op de A5 eindigde met zijn arrestatie, hij had een voorlopige verblijfsvergunning voor Spanje, maar geen werkvergunning voor Duitsland. Hij werkte echter al bijna een jaar voor een Duits transportbedrijf in Noordrijn-Westfalen.

Een 42-jarige Turkse chauffeur die een visum voor Polen had, maar waarmee hij in Duitsland niet mocht werken, werd ook verdacht van illegale arbeid in Oost-Hessen en tevens gearresteerd. In beide gevallen zijn de immigratiediensten ingeschakeld op verdenking van illegaal verblijf. Beide mannen moeten uitzetting verwachten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,306
Diesel2,113

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden