Clicky


Waterschappen nemen noodmaatregelen bij zwakke stukken dijk

Waterschappen nemen noodmaatregelen bij zwakke stukken dijk
16-07-2021 10:19 | Binnenland | auteur ANP

TIEL/GENNEP - Waterschappen in het gebied van Maas, Rijn, Waal en IJssel nemen noodmaatregelen om zwakke stukken dijk te versterken voordat de hoogwatergolf in de rivieren deze gebieden bereikt. Dat gebeurt onder meer bij Gennep, Thorn, Gorinchem en Haaften.

Waterschap Rivierenland is bezig met dijkversterking langs de Waal tussen Gorinchem en Waardenburg. Dat werk is stilgelegd vanwege het verwachte hoge water, maar op delen van de dijk ontbreekt nu de buitenbekleding. Het schap bedekt die delen vrijdag en zaterdag met een dikke laag klei. Ook de zomerdijk in de Crobsche Waard bij Haaften wordt met klei hersteld tot de oorspronkelijke hoogte, aldus het schap vrijdag.

Defensie verstevigt vrijdag de dijkring tussen Thorn en Wessem in Midden-Limburg met zandzakken. Het gaat om ruim een kilometer dijk langs de Maas. De versteviging is nodig om wateroverlast in het achterliggende gebied te voorkomen, zegt Waterschap Limburg.

Alert blijven

Mensen in het gebied krijgen de dringende oproep de website van de gemeente Maasgouw in de gaten te houden en naar rampenzender radio L1 te luisteren.

Donderdagavond is een deel van de Maasdijk bij Gennep in Noord-Limburg versterkt met zand. Het waterschap constateerde dat daar water onder de dijk door lekte. Over ongeveer 200 meter is zeil aangebracht tegen de dijk en daar is zand tegenaan gestort.

Waterbeheerders houden de toestand van dijken en kades voortdurend in de gaten vanwege het unieke zomerhoogwater.