Clicky

 
Transport Online - Experts: gevreesde faillissementsgolf blijft voorlopig uit

Experts: gevreesde faillissementsgolf blijft voorlopig uit

Experts: gevreesde faillissementsgolf blijft voorlopig uit
16-07-2021 09:02 | Faillissementen | auteur ANP

AMSTERDAM - De gevreesde faillissementsgolf onder bedrijven als gevolg van de coronacrisis blijft voorlopig waarschijnlijk uit. Dat stellen accountants- en adviesfirma PwC en onderzoekers van de Universiteit Leiden na navraag bij bankiers, herstructureringsexperts en advocaten die met faillissementen te maken hebben.

Van de honderd geraadpleegde herstructureringsexperts verwacht bijvoorbeeld 73 procent dat de omvang van het aantal faillissementen minder zal zijn dan eind 2020 werd aangenomen. Waarschijnlijk is de verwachte piek in het aantal faillissementen met ongeveer een half jaar vertraagd tot het tweede kwartaal van volgend jaar, staat ook in het rapport. De eerder voorziene toestroom van ondernemingen die terecht zouden komen bij de afdelingen bijzonder beheer van banken, blijft dit jaar naar verwachting eveneens uit. Het hoogtepunt op dat vlak zou ook pas volgend jaar zijn.

De experts hebben er over het algemeen vertrouwen in dat de steunmaatregelen van de overheid hun werk hebben gedaan en voldoende zijn. Toch blijven er ook sectoren die het lastig hebben. Dan gaat het bijvoorbeeld om de horeca, de detailhandel en de cultuur- en recreatiebranche. Sommige kenners uitten ook zorgen over de vastgoedsector. Bijvoorbeeld verhuurders van winkelpanden kunnen op termijn nog te maken krijgen met extra financiële gevolgen van de coronacrisis, als het aantal fysieke winkels afneemt doordat er meer online wordt geshopt.

Het aantal faillissementen ligt eigenlijk al gedurende de hele coronacrisis erg laag. Er bestond lang een grote vrees dat er veel bankroeten bij zouden komen als de overheid straks stopt met de steunmaatregelen. Maar recent stelden al meerdere deskundigen dat de gevreesde golf aan faillissementen waarschijnlijk zal meevallen. Dat komt doordat de economie goed aantrekt en omdat ondernemingen verder uitstel hebben gekregen om hun belastingschuld terug te betalen. Economen van ING zeiden vorige maand dat het aantal faillissementen naar verwachting nog wel zal toenemen maar toch duidelijk lager zal uitvallen dan tijdens de kredietcrisis.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,921
Diesel1,892

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden