Clicky

 
Transport Online - Maas bij Sint Pieter bereikt hoogste stand sinds 1911

Maas bij Sint Pieter bereikt hoogste stand sinds 1911

Maas bij Sint Pieter bereikt hoogste stand sinds 1911
16-07-2021 11:57 | Binnenland | auteur ANP

LELYSTAD - [update 11:55 uur] De waterstand in de Maas bij Sint Pieter heeft vrijdagmorgen vroeg de hoogste stand sinds 1911 bereikt. In 1911 zijn de metingen van waterstanden begonnen, aldus Rijkswaterstaat. De rivier voerde vrijdagmorgen 3260 kubieke meter water per seconde af en dat is aanzienlijk meer dan tijdens het hoogwater in 1993 en 1995.

De Maas in Zuid-Limburg is nu over het hoogste punt heen. Nu zakt de afvoer bij het dorp Sint Pieter (gemeente Maastricht) snel naar een niveau van 1825 kubieke meter per seconde op zondag, verwacht Rijkswaterstaat.

Er wordt niet veel regen meer verwacht in het stroomgebied van de Maas. Sinds dinsdag viel tussen de 100 en 140 millimeter neerslag. De Maas moet wel nog een grote hoeveelheid regenwater uit België en Frankrijk afvoeren. De hoogwatergolf verplaatst zich nu naar het noorden van de provincie.

Buiten de oevers

Zaterdag bereikt het hoge water Roermond. Zondagmorgen passeert het hoge water in de Maas Venlo en maandagochtend gaat het water langs de grens tussen Limburg en Gelderland bij Mook. Onderweg vloeit rivierwater weg in waterbergingsgebieden, maar die staan door de hevige regen ook grotendeels vol. De Maas treedt op veel plekken buiten de oevers, maar door de regen staat het grondwater hoog en kan het rivierwater niet wegzakken.

Sinds het hoge water in 1993 en 1995 zijn veel maatregelen genomen om overstromingen van de Maas te beteugelen. De huidige hoogwatergolf geldt volgens Rijkswaterstaat en de waterbeheerders als een "lakmoesproef" voor de nieuwe dijken en kades. Die worden voortdurend geïnspecteerd en zo nodig direct verstevigd. De stuwen zijn geopend, behalve die bij Sambeek. Die blijkt technische problemen te hebben. Bij de stuw bij Grave wordt gewerkt en die kan daarom niet helemaal geopend worden. Openen ofwel strijken van de stuwen gebeurt bij hoge waterstanden om de rivier ruimte te geven.

Foto's

 • J.Roeland
  MAAS
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,943
Diesel1,916

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie


  Actuele wachttijd Eurotunnel


  Andere Europese Landen


  Overige Verkeersinformatie

  Rijverboden