Clicky


166 overtredingen bij nationale transportcontrole in België

166 overtredingen bij nationale transportcontrole in België
17-02-2012 09:53 | Controles | auteur de redactie
De federale Wegpolitie heeft donderdag 16 februari 2012, tussen 6:00 en 14:00 uur een grootschalige nationale controle op zwaar vervoer uitgevoerd. Er werd voornamelijk aandacht besteed aan het respecteren van alle reglementeringen zoals de rij- en rusttijden, ladingzekering en overbelasting.

In totaal zijn 404 voertuigen gecontroleerd, er werden 166 overtredingen vastgesteld.

Deze operatie NAWAY (National Action on Highway) is de eerste dit jaar en werd voor de 21e keer georganiseerd door de federale Wegpolitie. Bij vorige acties lag de nadruk op rijden onder invloed van drugs en/of alcohol, het niet dragen van de gordel, onaangepaste snelheid en gsm-gebruik achter het stuur.

Deze keer richtte de actie zich op zwaar vervoer. Vaak hebben verkeersongevallen waarbij zwaar vervoer betrokken is, grote gevolgen voor de verkeersveiligheid. Volgens het BIVV komen per 1000 afgelegde kilometers ongevallen met vrachtwagens minder vaak voor dan ongevallen met andere voertuigen maar ze veroorzaken wel dubbel zoveel doden. Dit is de reden waarom het toezicht op zwaar verkeer een veiligheidsprioriteit is voor het Nationaal Veiligheidsplan.

Dit toezicht vertaalt zich door niet-selectieve controles op personen en voertuigen gericht op het naleven van alle reglementeringen eigen aan het zwaar vervoer, bijvoorbeeld de rij- en rusttijden, ladingzekering, maximum toegelaten massa’s en afmetingen, bezoldigd zakenvervoer, boorddocumenten, alsook sturen onder invloed.

Door middel van deze grootschalige acties wil de wegpolitie haar zichtbaarheid verhogen en bestuurders het objectieve en subjectieve gevoel geven dat men daadwerkelijk gecontroleerd wordt. Daarnaast wil de wegpolitie ook aanzetten tot gedragsverandering bij de leidinggevenden van de chauffeurs en hen op die manier sensibiliseren voor de gevaren van het niet respecteren van de wetgeving.

Resultaten
- aantal gecontroleerde voertuigen: 404
- aantal ademtesten: 404 (allemaal negatief)
- aantal inbreuken ladingzekering en overlading: 48
- aantal inbreuken tachograaf: 21
- aantal inbreuken rij- en rusttijden: 9
- aantal inbreuken technische eisen: 18
- aantal inbreuken inhaalverbod: 16
- aantal inbreuken gordeldracht: 7
- aantal inbreuken gsm achter het stuur: 11
- aantal andere inbreuken: 22 (tussenafstand, vergunningen,…)