Clicky


Rutte vindt motie BIJ1 over coronastrategie 'onbeschaafd'

Rutte vindt motie BIJ1 over coronastrategie 'onbeschaafd'
14-07-2021 23:37 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Demissionair premier Mark Rutte heeft tegen het einde van het coronadebat in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar Kamerlid Sylvana Simons van BIJ1. Zij diende een motie in waarin zij onder meer stelde dat de coronastrategie van het kabinet "30.000 doden tot gevolg heeft gehad". Rutte noemde dat "onbeschaamd en onbeschaafd".

Simons verwijt het kabinet dat het ervoor koos het coronavirus "gecontroleerd te laten uitrazen", en alleen te sturen op het voorkomen van overbelasting van de intensive care. Zij stelt dat daardoor veel meer mensen dan nodig ziek geworden en dat dit "de volksgezondheid ernstig heeft geschaad". De motie werd door geen enkele andere partij gesteund.

Rutte sprak van een "verschrikkelijke" motie, die hem "enorm" heeft geraakt. "Wij kunnen wel tegen een stootje", benadrukt hij. Maar hij wijst erop dat er ook mensen meekijken die "dag en nacht werken" om de pandemie het hoofd te bieden, en hiermee feitelijk van "dood door schuld van 30.000 mensen" worden beticht. "Je kúnt dit niet zo doen", vindt hij.

Niets afwijkend gedaan

"Weet u wie er ook meekijken? De nabestaanden van die 30.000 mensen", beet Simons de premier daarop toe. Zij benadrukte dat zij niemand persoonlijk de schuld geeft maar hield wel staande dat met een andere strategie om het virus nog meer in te dammen, wellicht veel leed voorkomen had kunnen worden.

Maar volgens Rutte volgt Nederland dezelfde strategie als de rest van Europa door maatregelen te nemen om de zorg en de kwetsbaren te beschermen. "We hebben niets vreemds gedaan, niets afwijkends." Het aantal van 30.000 doden noemt hij "groot", maar wel "relatief beperkt" ten opzichte van veel andere landen.