Clicky

 Na maandenlange acties eindelijk nieuwe cao voor metalelektro

Na maandenlange acties eindelijk nieuwe cao voor metalelektro
14-07-2021 18:54 | Financieel | auteur Redactie

UTRECHT - Na maandenlang actie voeren in de metalektro is er woensdag een cao-onderhandelingsresultaat bereikt tussen de vakbonden en werkgeversorganisatie FME. De 160.000 werknemers verspreid over ruim 1.000 bedrijven krijgen een nieuwe cao, mits de FNV-leden voor het onderhandelaarsresultaat stemmen. Albert Kuiper, bestuurder FNV Metaal: "De lonen stijgen met 5,3 procent."

In de metaalsector is nauwelijks sprake geweest van het aanvragen van NOW-steun. De meeste bedrijven hebben de gehele coronacrisis doorgedraaid met goede bedrijfsresultaten. Kuiper: "Ik ben blij dat werknemers daarvoor nu ook beloond worden. Er ligt nu een prima onderhandelaarsakkoord met daarin een loonstijging van 5,3 procent over 2 jaar: 2,3 procent per 1 juli 2021 en plus 3 procent per 1 februari 2022."

Compensatie gemiste loonsverhoging

Daarnaast krijgen werknemers die al op 1 december 2020 in dienst waren een eenmalige compensatie voor de gemiste loonsverhoging over de periode 1 december 2020 – 1 juli 2021 (2,3 procent over die 7 maanden). FNV wil ook dat een vast contract de norm wordt. Kuiper: "En daarom krijgen minimaal 2400 uitzendkrachten gedurende de looptijd van de cao een vast contract aangeboden." 

De vakbondsleden van FNV en CNV hebben het laatste woord. Zij kunnen voor of tegen stemmen tot tweede week van september.

Zwaar werkregeling

Naast een loonsverhoging en perspectief op een vaste baan voor 2400 uitzendkrachten zijn ook afspraken gemaakt over uitwerking van het pensioenakkoord. Arthur Bot, onderhandelaar CNV Vakmensen: "Er komt in de metalektro een regeling voor zware beroepen. Werknemers kunnen ervoor kiezen om eerder te stoppen met werken, tot drie jaar voor hun AOW-leeftijd. De regeling gaat op 1 januari 2022 in en geldt tot 1 januari 2026. Werknemers die hiervan gebruik willen maken, moeten dit een half jaar van tevoren aangeven."

Jeugdlonen afgeschaft

Ook deze sector kampt met vergrijzing en met een kleine aanwas van vers bloed. Kuiper: "Jongeren kiezen niet voor een baan in de techniek. Deze sector, de ruggengraat van onze economie, moet aantrekkelijk blijven voor jongeren. Blij zijn we dan ook met de afschaffing van de jeugdlonen op 1 januari 2022. Jongere werknemers krijgen straks meteen een volwassen loon en gaan er daarmee flink op vooruit. Verder komt in de cao te staan dat vrouwen en mannen in dezelfde functie, met dezelfde opleiding, ook gelijk moeten worden beloond."

Werkdruk terugbrengen

Bot: "Ook hier is werkdruk een belangrijk issue. Een gezamenlijke werkgroep gaat daarom onderzoek doen naar het ontstaan en voorkomen van verlofstuwmeren en de mogelijkheden van een weekrooster van 4 x 9 uur. Ook komt er meer aandacht voor de vraag hoe belastende roosters voorkomen kunnen worden. De verplichting tot overwerk wordt ook beperkt. Mensen mogen dan maximaal 10 uur per 4 weken overwerken. Zo kan iedereen ook gezonder oud worden in zijn baan."

Patstelling doorbroken

De vakbonden zijn tevreden dat de maandenlange patstelling eindelijk is doorbroken. Bot: "We zijn blij dat er een einde kan komen aan een conflict dat wat ons betreft onnodig was en veel te lang heeft geduurd." 

De cao in de metalektro, een van de grootste van het land, verliep op 1 december 2020. De onderhandelingen liepen toen stuk op een ondermaats eindbod van de werkgevers. Al sinds eind januari voeren duizenden werknemers voortdurend actie met talrijke ‘staakstraten’ door het hele land. Eerder deze maand was er nog een grote landelijke staking waar zo’n 4.500 werknemers aan meededen.

160.000 medewerkers 

De cao metalektro geldt voor ruim 1.000 grote en kleine bedrijven, met in totaal 160.000 werknemers. Bekende namen zijn Scania, Fokker, IHC, Damen, VDL Nedcar, ASML, Stork, Thyssen-Krupp, DAF en Siemens.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,092
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions