Clicky

 
Transport Online - Honderden bezoekers festival Ploegendienst positief getest

Honderden bezoekers festival Ploegendienst positief getest

Honderden bezoekers festival Ploegendienst positief getest
14-07-2021 12:10 | Coronavirus | auteur ANP

BREDA - Honderden mensen die het tweedaagse festival Ploegendienst bij Breda hebben bezocht, zijn later positief getest op het coronavirus. Van alle mensen die een positief testresultaat kregen, waren er zeker 424 op het festival aan de Galderse Meren geweest, bevestigt de GGD na berichtgeving door BN deStem.

Van de mensen die achteraf positief zijn getest kan niet met zekerheid worden gezegd dat ze het virus op het festival hebben opgelopen. Aan de andere kant zou het ook weleens kunnen dat nog meer mensen besmet zijn geraakt op het festival, waar op 3 en 4 juli zo'n 10.000 mensen bij waren.

"Ons beeld is niet helemaal volledig. Omdat het aantal positieve resultaten zo snel steeg, hebben we anderhalve dag niet volledig het bron- en contactonderzoek kunnen uitvoeren. Van een deel van de mensen is daardoor onbekend waar ze mogelijk besmet zijn geraakt", legt een woordvoerster van GGD West-Brabant uit. De GGD vond het belangrijkste om iedereen die positief was getest zo snel mogelijk te bereiken en instructies te geven.

Van de 424 besmette festivalgangers kwam ongeveer 70 procent uit de regio, de overige 30 procent uit een andere regio.

De woordvoerster van de GGD zegt dat het aantal besmettingen onder mensen jonger dan 30 jaar sowieso sterk is toegenomen, ook in de regio West-Brabant. "We zien ook veel clusters door andere ontmoetingen. Festivals worden nu uitgelicht, maar ook op andere plaatsen was een heel sterke toename."

Mensen mochten alleen naar het festival met een coronatoegangsbewijs. Dat dit systeem niet waterdicht was, is ook al op diverse andere plaatsen in het land gebleken. Testen mochten tot 40 uur van tevoren worden afgenomen en na volledige vaccinatie was geen periode vereist om het vaccin te laten inwerken. Alleen al daardoor was het mogelijk dat mensen die het virus bij zich droegen toch toegang kregen. Verder waren er verhalen over gesjoemel met QR-codes.

Het kabinet heeft vanwege de explosieve stijging van de besmettingscijfers alle evenementen waar mensen geen afstand houden voorlopig weer in de ban gedaan. Ook de nachtclubs moeten komende maand gesloten blijven.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,306
Diesel2,113

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden