Clicky


Cold case onderzoek naar moord op Piet Baams stopt

Cold case onderzoek naar moord op Piet Baams stopt
14-07-2021 10:39 | Binnenland | auteur Redactie

NIJMEGEN - Het onderzoek naar de moord op Piet Baams (1996) stopt. Het coldcaseteam van de politie Oost-Nederland heeft de afgelopen jaren op verschillende manieren onderzoek gedaan en met getuigen gesproken om de waarheid te achterhalen. In dat onderzoek zijn drie verdachten naar voren gekomen, zij zijn alle drie overleden, meldt de politie.

Piet Baams (85) is in de nacht van 22 december 1996 voor het laatst gezien als hij verpleeghuis Nieuw Maldenborg in Nijmegen verlaat. Ongeveer zes weken later is zijn lichaam gevonden in het water ‘Boven Merwede’ in de gemeente Gorinchem.

In 1997 is een grootschalig politie team gestart met het onderzoek naar de verdwijning en moord op Baams, destijds zonder duidelijk beeld van mogelijke betrokkenen waarna het onderzoek is gesloten. Tijdens de start van de coldcaseteams van de politie is de zaak opnieuw onder de aandacht gekomen. Op verschillende manieren is door het team in Oost-Nederland onderzoek gedaan.

De zaak is opnieuw in kaart gebracht en er zijn verschillende getuigen gehoord. In 2019 verscheen de zaak op de coldcasekalender en verschillende opsporingsprogramma’s besteden aandacht aan de moordzaak. Ook in de media is gedurende de jaren veel aandacht voor de moord op ‘Opa Baams’ geweest.

De verschillende onderzoeken en tips die binnen zijn gekomen nadat er aandacht is gevraagd voor de zaak, schetsen een beeld van wat Piet Baams is overkomen en wie daarvoor mogelijk verantwoordelijk zijn.

Het onderzoeksteam heeft sterke aanwijzingen dat drie mannen betrokken zijn geweest bij de moord en verdwijning in 1996. Nu alle drie de verdachten zijn overleden kan eventuele vervolging niet meer plaatsvinden. Het onderzoek stopt dan ook. Het dossier blijft toegankelijk mocht er in de toekomst (nieuwe) informatie binnekomen. De nabestaanden van Piet Baams zijn op de hoogte gebracht van het onderzoek en de stap die nu is genomen, aldus de politie.