Clicky


RIVM noteert 8522 nieuwe coronabesmettingen

RIVM noteert 8522 nieuwe coronabesmettingen
12-07-2021 16:01 | Coronavirus | auteur ANP

BILTHOVEN - Tussen zondag- en maandagochtend hebben 8522 mensen een positief resultaat gekregen op een coronatest. Dat zijn er meer dan vijf keer zoveel als vorige week maandag. Toen was de huidige stijgende lijn al ingezet en noteerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 1521 meldingen van positieve tests.

Het aantal van maandag ligt iets lager dan dat van zondag, toen het er volgens gecorrigeerde cijfers 9369 waren. Zaterdag noteerde het instituut 10.281 nieuwe gevallen, het hoogste aantal sinds 25 december.

De regio Amsterdam-Amstelland is met 1407 nieuwe gevallen in de afgelopen 24 uur veruit de grootste coronabrandhaard van het moment. De meeste van die besmettingen werden geconstateerd in de hoofdstad zelf: 1154. Het waren er zondag nog meer: 1331. Zulke hoge aantallen zijn sinds het begin van de coronacrisis nog niet voorgekomen.

Wekelijks gemiddelde

Rotterdam volgt met 443 positieve testen, in Groningen waren het er 436. In Utrecht kregen 411 mensen te horen dat ze het virus hebben opgelopen, in Breda 289.

Door de explosieve toename van het aantal besmettingen is het zevendaags gemiddelde gestegen tot 6619. Een week geleden lag dit gemiddelde nog onder de duizend. Het is dus ruim verzesvoudigd in een zeer kort tijdsbestek. De stijging volgde op versoepelingen in onder meer het nachtleven. Die vielen samen met de opmars van de Delta-variant van het virus, die volgens het RIVM 40 tot 60 procent besmettelijker is dan de Alfa-variant (eerder bekend als Britse variant) en nu de meeste coronagevallen veroorzaakt.

Percentage positieve testen

In minder dan twee weken is het percentage van de mensen dat een positief testresultaat krijgt ook fors gestegen. Volgens de laatste cijfers was afgelopen zaterdag 14,5 procent van de testen die bij de GGD werden afgenomen. Dat was eind juni nog gezakt tot onder de 3 procent.

Een van de belangrijkste vragen op dit moment is nog of op de sterke stijging van het aantal besmettingen ook weer veel ziekenhuisopnames zullen volgen. Veruit de meeste gevallen doen zich nu voor onder twintigers, gevolgd door tieners. Zij belanden niet vaak in het ziekenhuis met Covid-19. Wel kunnen ook zij langdurige klachten ontwikkelen na een coronabesmetting. De meeste jongeren zijn nog niet volledig gevaccineerd en daardoor vatbaarder voor het virus.

Hogere leeftijdsgroepen

Toch is ook in de hogere leeftijdsgroepen een lichte toename te zien. Volgens nog incomplete cijfers op het coronadashboard is de besmettingsgraad onder dertigers toegenomen tot zo'n 20 gevallen per 100.000 inwoners. In december vorig jaar lag dat aantal ruim drie keer zo hoog, maar het was eind juni gedaald tot zo'n 4 gevallen per 100.000 inwoners. Onder zestigers ligt het aantal dagelijkse besmettingen nu rond de 2 gevallen per 100.000 mensen. Dat zijn er relatief nog steeds weinig, maar kort geleden lag dit aantal de helft lager. Bij de 80-plussers, die al langer geleden zijn gevaccineerd, gaat het om circa 1 geval per 100.000 inwoners.

Het RIVM registreerde in het afgelopen etmaal slechts één aan corona gerelateerd sterfgeval.