Clicky


Negen maanden cel voor fraude met kinderopvangtoeslag

Negen maanden cel voor fraude met kinderopvangtoeslag
12-07-2021 14:41 | Misdaad | auteur Redactie

DEN BOSCH - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 49-jarige vrouw uit Curaçao bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden. De vrouw fraudeerde op grote schaal met kinderopvangtoeslag.

De verdachte deed over de jaren 2012 en 2014 voor zichzelf een valse aanvraag voor kinderopvangtoeslag. Ze gaf aan dat haar kind duizenden uren opvang had gehad, terwijl het kind in werkelijk geen opvang had gehad. De vrouw maakte op die manier onterecht bijna 25.000 euro aan toeslagen buit. Daarnaast hielp ze 36 anderen met het doen van valse aanvragen voor kinderopvangtoeslagen. Voor haar hulp kreeg de vrouw forse vergoedingen. In totaal heeft ze de Staat voor bijna 1,4 miljoen euro benadeeld.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de vrouw niet alleen de Staat fors benadeelde, maar ook en juist de burger die belasting afdraagt om kinderopvangtoeslag mogelijk te maken. Deze toeslag wordt immers betaald uit gemeenschapsgeld. De officier van justitie eiste een celstraf van drie maanden. De rechtbank vindt dit veel te mild. In het nadeel van de vrouw weegt mee dat zij een sturende en initiërende rol speelde in de fraudezaken van de 36 anderen. Het was bekend dat zij kinderopvangtoeslag zou kunnen regelen en ze benaderde zelfs proactief mensen. Daarbij ging het ook nog eens om een groot totaalbedrag. Dit alles maakt dat de rechtbank een celstraf van negen maanden op zijn plaats vindt.