Clicky

 
Transport Online - Excuses van Rutte voor snelle versoepelingen en persconferentie

Excuses van Rutte voor snelle versoepelingen en persconferentie

Excuses van Rutte voor snelle versoepelingen en persconferentie
12-07-2021 13:31 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Demissionair premier Mark Rutte maakte maandag excuses voor de te snelle versoepelingen die onlangs ingingen. "Wat wij dachten wat kon, dat bleek in de praktijk toch niet te kloppen. Daar hebben we een inschattingsfout gemaakt, daar balen we van en excuus daarvoor."

Ook verontschuldigde hij zich voor de persconferentie van afgelopen vrijdag. Daar kwam veel kritiek op, omdat Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) niet kritisch genoeg naar zichzelf zouden kijken. "Dat was niet onze beste persconferentie." Volgens Rutte waren ze in de aanloop ernaartoe te druk met het nadenken over de maatregelen en waren hij en De Jonge daardoor niet goed voorbereid.

Dat Rutte nu excuses maakt, betekent niet dat hij schuld op zich neemt als mensen schadeclaims indienen tegen de overheid. Het leek aanvankelijk goed te gaan en daarom is schuld als kwestie niet aan de orde, aldus de premier. "Het is niet zo dat we tegen alle adviezen in iets heel onverstandigs deden."

De Jonge erkende maandag ook dat 'dansen met Janssen' een inschattingsfout was. Mensen die één prik van het Janssen-vaccin kregen, of een tweede prik van Pfizer of Moderna, konden direct daarna een toegangsbewijs krijgen voor bijvoorbeeld een nachtclub. Maar de vaccins hebben enkele weken nodig voordat ze optimale bescherming bieden. Inmiddels moet men al twee weken wachten na volledige vaccinatie om een toegangsbewijs te krijgen.

Volgens De Jonge is de les nu om in het vervolg het zekere voor het onzekere te nemen. Hij wijst erop dat de modellen die beschrijven hoe het virus zich zal verspreiden niet alles kunnen vangen. "Daarom moet je aan de behoedzamere kant zitten, in de wetenschap hoe moeilijk dat kan zijn." Hij herhaalt dat "alle metertjes op groen" stonden toen de versoepelingen werden genomen. Rutte zegt dat risico's nemen erbij hoort in deze pandemie, en dat die eerder goed uitpakten.

Het kabinet komt tijdens het zomerreces wekelijks op maandag met een update over de coronacrisis. Op 13 augustus wordt bekeken of de maatregelen versoepeld kunnen worden.

Vrijdag kondigden Rutte en De Jonge weer aanscherpingen van het coronabeleid aan, onder meer wegens de snelle opmars van de Delta-variant van het virus. Nachtclubs zijn weer dicht en voor horeca geldt een sluitingstijd van middernacht. Evenementen mogen maximaal twee derde van de maximale capaciteit toelaten en alle bezoekers moeten zitten. Meerdaagse evenementen zijn verboden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,983
Diesel1,614

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions