Clicky


Let op: Nieuwe regelgeving ten opzichte van fietsers in België

Let op: Nieuwe regelgeving ten opzichte van fietsers in België
10-02-2012 10:27 | Buitenland | auteur de redactie
BRUSSEL - Vanaf 13 februari aanstaande gelden er een aantal nieuwe wetten in het Belgische verkeer ten opzichte van fietsers. Zo krijgen fietsers in bepaalde gevallen toestemming om door rood licht te rijden. Daarnaast wordt een zogenaamde 'fietsstraat' geïntroduceerd.

Het is vanaf 13 februari 2012 in sommige gevallen toegestaan voor fietsers om het rode of oranjegeel licht voorbij te rijden, hetzij om rechts af te slaan, hetzij om rechtdoor te rijden. Hiervoor worden twee nieuwe voorrangsborden in het leven geroepen.

Verkeersbord B22
Het bord B22 laat fietsers toe het rode of oranjegele licht voorbij te rijden om rechts af te slaan, op voorwaarde dat zij hierbij voorrang verlenen aan de andere weggebruikers die zich verplaatsen op de openbare weg of op de rijbaan.



Verkeersbord B23
Het bord B23 laat fietsers toe het rode of oranjegele licht voorbij te rijden om rechtdoor te rijden, op voorwaarde dat zij hierbij voorrang verlenen aan de andere weggebruikers die zich verplaatsen op de openbare weg of op de rijbaan vanaf het rode of oranjegele licht.



Fietsstraat
Een fietsstraat is een straat die is ingericht als fietsroute, waar specifieke gedragsregels gelden ten aanzien van fietsers, maar waarop tevens motorvoertuigen zijn toegestaan. Een fietsstraat wordt aangegeven met een verkeersbord dat het begin en een verkeersbord dat het einde aanduidt.

In fietsstraten mogen de fietsers de gehele breedte van de rijbaan gebruiken voor zover deze slechts opengesteld is in hun rijrichting en de helft van de breedte langs de rechterzijde indien de rijbaan opengesteld is in beide rijrichtingen.

Motorvoertuigen hebben toegang tot fietsstraten. Zij mogen de fietsers evenwel niet inhalen. De snelheid mag in een fietsstraat nooit hoger liggen dan 30 kilometer per uur.

Voor de fietsstraten zijn echter nog geen verkeersborden beschikbaar deze zullen binnen zes maanden gelanceerd worden.