Clicky

 
Transport Online - Staatssecretaris Broekers-Knol en buschauffeurs Qbuzz praten over agressie

Staatssecretaris Broekers-Knol en buschauffeurs Qbuzz praten over agressie

Staatssecretaris Broekers-Knol en buschauffeurs Qbuzz praten over agressie
09-07-2021 13:21 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

TER APEL - Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Broekers-Knol gaat met chauffeurs van buslijn 72/73 tussen Ter Apel en Emmen in gesprek. Op die lijn is al jaren ernstige overlast in de vorm van intimidatie en agressie. Na een enquête van de FNV onder de chauffeurs en een debat in de Tweede Kamer gaan de staatssecretaris en de chauffeurs maandag 12 juli in Emmen in gesprek over oplossingen.

Edwin Kuiper, bestuurder FNV Streekvervoer: "Het is een goed signaal dat de staatssecretaris in gesprek gaat met buschauffeurs. Het is een eerste stap, maar er moet een structurele oplossing komen om de veiligheid van buschauffeurs te waarborgen."

Samenwerken

Volgens de vakbond is een structurele oplossing alleen mogelijk als alle betrokken partijen, gemeente, provincie, rijk, werkgever en vakbond, over hun eigen grenzen heen kijken en gaan samenwerken. Kuiper: "Alle partijen hebben hun eigen kennis en financiële middelen. Die moeten nu maar eens gebundeld worden in plaats van dat ze naar elkaar wijzen."

Situatie herhaalt zich

Een aantal jaar geleden was er ook sprake van ernstige overlast met veel incidenten. Er zijn toen maatregelen genomen waardoor de overlast nagenoeg verdween. Henri Seubers, buschauffeur bij Qbuzz: "Het hoeft dus niet zo ingewikkeld te zijn, maar door bezuinigingen en afschalen van de maatregelen zijn we weer in een oude situatie beland. Dit kan zo niet langer, ik houd mijn hart vast als er nu geen structurele oplossing komt."

Meer beveiligers

De FNV en chauffeurs bieden de staatssecretaris ook een brief aan met oplossingen om de veiligheid van de buschauffeurs te garanderen. Zo moeten er meer beveiligers komen op het station in Emmen en bij de bushaltes tussen Emmen en Ter Apel. Ook moeten er meer pendelbussen worden ingezet om het aantal passagiers te spreiden. Kuipers: "We willen dat de maatregelen uiterlijk per 1 september van dit jaar worden ingevoerd."

Serieus genomen

Erik Vogel, buschauffeur bij Qbuzz: "Het is goed dat de staatssecretaris de chauffeurs betrekt bij de problematiek. Te vaak wordt er over of namens ons gesproken. Nu we erbij betrokken worden, hebben we het gevoel dat er serieus naar ons geluisterd gaat worden. Maar het is belangrijk dat we ook in de toekomst bij overleggen worden betrokken. Onze inzichten en kennis van de problematiek hebben een meerwaarde."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,306
Diesel2,113

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden