Clicky


Tiener uit Amersfoort opgepakt voor 1 cent betaalfraude

Tiener uit Amersfoort opgepakt voor 1 cent betaalfraude
09-07-2021 11:09 | Misdaad | auteur Redactie

AMERSFOORT - Een 16-jarige verdachte uit Amersfoort heeft op slinkse wijze meerdere mensen opgelicht. Met behulp van frauduleuze betaalverzoeken maakte de jongen hen veel geld afhandig. Afgelopen maandag is de verdachte hiervoor van zijn bed gelicht door de politie.

De betaalfraude gebeurde via Facebook Marketplace, de handelsplaats van Facebook voor tweedehands artikelen. Op dit platform, waar de slachtoffers hun handelswaren aanboden, werden ze door een potentiële koper verleid om mee te werken aan ‘een laatste controle’. Via een betaalverzoek dachten de slachtoffers te voldoen aan een transactie van € 0,01. In werkelijkheid ging de link van het betaalverzoek naar een phishingsite om zo bankgegevens te stelen. Dit gaf de fraudeur volledige toegang tot de rekeningen van benadeelden. De verdachte voerde vervolgens via contactloos betalen transacties uit bij verschillende winkels in Amersfoort.

ING en de politie werkten in deze zaak nauw samen. In het onderzoek kwam al snel een verdachte in beeld die verantwoordelijk lijkt te zijn voor het plegen van deze betaalverzoekfraude. De 16-jarige jongen uit Amersfoort werd maandag 5 juni gearresteerd. De verdachte is voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gegaan. Het onderzoek zet zich ondertussen voort en nieuwe aanhoudingen zijn niet uitgesloten, aldus de politie.