Clicky

 
Transport Online - Advocaat zou keuze voor Van Gaal als bondscoach wel begrijpen

Advocaat zou keuze voor Van Gaal als bondscoach wel begrijpen

Advocaat zou keuze voor Van Gaal als bondscoach wel begrijpen
08-07-2021 13:53 | Sport | auteur ANP

ZEIST - Dick Advocaat kijkt er niet van op als de KNVB bij de zoektocht naar een bondscoach opnieuw bij Louis van Gaal uitkomt. "Als je wil kiezen voor een ervaren trainer, dan zijn er vier beschikbaar. Van Gaal, Advocaat, Van Marwijk en Henk ten Cate", zei Advocaat tijdens de EK-talkshow van Voetbal International, waarin hij dus ook zichzelf noemde. "Dan vind ik Van Gaal een duidelijke keus. Een goede keus? Dat moet hij nog bewijzen. Op zich lijkt het me een goede keus, maar er is nog niets bekend."

Volgens het AD staat Van Gaal bovenaan het kandidatenlijstje van de KNVB om de na de uitschakeling op het EK opgestapte Frank de Boer op te volgen als bondscoach. Bij de voetbalbond wil niemand dat vooralsnog bevestigen. Van Gaal liet vorige week per mail weten dat hij niet wil zeggen of hij beschikbaar is. Hij was vorig jaar wel bereid met de KNVB te praten. De voetbalbond nam echter geen contact met hem op en koos voor De Boer.

De 69-jarige Van Gaal past nu wel in de profielschets van de KNVB. "We zoeken een echte chef, een echte baas", zei directeur Nico-Jan Hoogma nadat De Boer was vertrokken. Van Gaal was al twee keer bondscoach van Oranje. Hij slaagde er niet in het Nederlands elftal naar het WK van 2002 te loodsen, maar werd op het WK 2014 derde met de nationale voetbalploeg.

Van Marwijk

Ten Cate liet vorige week weten niet beschikbaar te zijn. De KNVB heeft nog geen contact opgenomen met Advocaat voor een mogelijk vierde termijn bij Oranje. De 73-jarige coach wil niet zeggen of hij beschikbaar is. "Laten we nou eerst afwachten tot er een besluit genomen is, daarna kan ik zeggen wat ik ervan vind."

Van Marwijk werkt op dit moment als bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten. "Ik hoor de naam van Van Marwijk nergens", zegt Advocaat. "Hij heeft het fantastisch gedaan, maar wordt nergens genoemd. Hij heeft zilver gepakt op het WK, dus hij hoort zeker in dat rijtje. Maar dan vind ik het dus ook begrijpelijk dat ze bij Van Gaal uitkomen."

WK-kwalificatie

Van Gaal is officieus met pensioen sinds zijn vertrek bij Manchester United in 2016. Hij was de afgelopen jaren tv-analyticus bij Ziggo. De KNVB heeft haast en kan zich geen grote risico's meer permitteren. De bond versleet de afgelopen zeven jaar met Guus Hiddink, Danny Blind, Advocaat, Ronald Koeman en De Boer al vijf bondscoaches. Bovendien staat al op 1 september een uitwedstrijd tegen Noorwegen in de WK-kwalificatie op het programma.

Nederland staat tweede in de WK-kwalificatie, met een punt minder dan Turkije waarvan het eind maart verloor (4-2). Alleen de nummer 1 van de groep plaatst zich rechtstreeks voor het WK van eind volgend jaar in Qatar. Van Gaal liet zich onlangs kritisch uit over het optreden van Oranje op het EK. Tijdens een bezoek aan de training van de Nederlandse voetbalsters sprak hij over "een veredeld stelletje sterren die het niet kunnen".

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden