Clicky

 Serie raketaanvallen op Amerikanen in Irak, meerdere gewonden

Serie raketaanvallen op Amerikanen in Irak, meerdere gewonden
08-07-2021 09:47 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

BAGDAD - Amerikaans personeel in Irak is in korte tijd herhaaldelijk bestookt met raketten. De Amerikaanse ambassade en een legerbasis met troepen uit de Verenigde Staten kwamen onder vuur te liggen. De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist, maar bij vergelijkbare beschietingen is gewezen naar pro-Iraanse milities die willen dat de VS vertrekken uit hun land.

Iraakse veiligheidsfunctionarissen zeggen dat donderdag twee raketten zijn afgevuurd op de ambassade in de zogenoemde Groene Zone van Bagdad. Het antiraketsysteem van de ambassade zorgde ervoor dat een van de raketten het doel niet bereikte, zei een van die bronnen. De tweede raket viel vlak buiten de Groene Zone. Sirenes loeiden op het ambassadeterrein, waar overheidsgebouwen en buitenlandse missies zijn gevestigd.

Eerder waren al veertien raketten afgevuurd op een legerbasis met Amerikaanse troepen in de provincie Anbar. Daar raakten volgens ingewijden zeker twee Amerikanen lichtgewond. Bronnen binnen het Iraakse leger zeggen dat de aanvallers een raketwerper hadden gemonteerd op een truck. Die is brandend teruggevonden in de omgeving.

Drone-aanval

Er zou deze week ook een aanval met een drone zijn uitgevoerd bij een luchthaven in het Noord-Iraakse Erbil. Daar bevindt zich ook een Amerikaanse basis. Amerikaanse doelen in Irak komen vaker onder vuur te liggen. Sinds het begin van het jaar zijn tientallen aanvallen gemeld.

De VS sloegen vorige maand terug door pro-Iraanse milities te bombarderen in het grensgebied van Irak en Syrië. Die gewapende groepen hadden vervolgens ook weer wraak gezworen. Er waren naar verluidt zeker vier doden gevallen bij de Amerikaanse luchtaanvallen.

Washington heeft in Irak ongeveer 2500 manschappen gelegerd. Die maken deel uit van een internationale coalitie en ondersteunen de lokale strijdkrachten bij de strijd tegen de restanten van terreurorganisatie Islamitische Staat.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,103
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions