Clicky


Nederlandse crimineel en vermeende handlanger Taghi in Brazilië opgepakt

Nederlandse crimineel en vermeende handlanger Taghi in Brazilië opgepakt
08-07-2021 09:01 | Binnenland | auteur ANP

RIO DE JANEIRO - In Brazilië is woensdag de voortvluchtige Nederlandse crimineel Gerel P. (38) aangehouden. Dat heeft de Landelijke Eenheid van de politie bevestigd. "Er moet nog een officiële bevestiging komen, maar we gaan ervan uit dat het om P. gaat", laat een woordvoerder weten. Hij hoopt in de loop van woensdag meer informatie te hebben over de arrestatie.

Braziliaanse en Surinaamse media schrijven dat P. is opgepakt in een appartement in Barra da Tijuca, een voorstad van Rio de Janeiro. Bij de aanhouding heeft de Nederlandse politie samengewerkt met de Braziliaanse.

P. geldt als vuurwapengevaarlijk en werd internationaal gezocht voor poging tot moord en internationale drugshandel. De politie loofde een beloning van 30.000 euro uit voor de gouden tip over zijn verblijfplaats. P. wist in 2017 uit een gevangenis in Suriname te ontsnappen en hield zich sindsdien schuil voor politie en justitie.

Eind januari van dit jaar werd P. in Nederland bij verstek veroordeeld tot twintig jaar cel voor voor een dubbele moordpoging bij Noordeloos in 2016. De twee slachtoffers overleefden ternauwernood. Ook wordt P. verdacht van de liquidatie van spyshopmedewerker Ronald Bakker. Die werd in 2015 bij zijn woning in Huizen doodgeschoten.

Justitie vermoedt dat hij toen als uitvoerder werkte voor de vermeende topcriminelen Ridouan Taghi en Saïd R. Die staan momenteel terecht in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. R. zit sinds zijn arrestatie in begin vorig jaar vast in Colombia in afwachting van zijn uitlevering aan Nederland. Hij heeft daar tot nu toe bezwaar tegen gemaakt, maar het Openbaar Ministerie verwacht dat hij "op korte termijn" deze kant op kan komen. Gerel P. is geen verdachte in Marengo.

Na de moordpoging in Noordeloos wist P. naar Suriname weg te komen. Daar werd hij in maart 2017 aangehouden en zou hij worden uitgeleverd. Maar na twee weken ontsnapte hij nadat hij een bewaker had bedreigd met een wapen.

Volgens de Braziliaanse krant Globo wacht P. in de gevangenis in Rio op zijn uitlevering aan Nederland. Het is nog niet duidelijk wanneer dat kan gebeuren. "Dat hangt mede af van de medewerking van P.", laat een woordvoerder van het OM weten.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 29 mei t/m zondag 4 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,966
Diesel1,646

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions