Clicky

 
Transport Online - De Jonge wil niet zonder meer coronaregels aanscherpen

De Jonge wil niet zonder meer coronaregels aanscherpen

De Jonge wil niet zonder meer coronaregels aanscherpen
07-07-2021 23:40 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is vooralsnog niet van plan zomaar nieuwe coronamaatregelen te treffen nu het aantal besmettingen de afgelopen week explosief is gestegen. Tijdens een debat zei hij tegen bezorgde Kamerleden dat hij trouw wil blijven aan de doelen van het coronabeleid. Voorop daarbij staat de bescherming van de zorgsector door het aantal coronapatiënten niet te ver te laten oplopen en de bescherming van kwetsbaren, zoals ouderen.

Omdat het aantal besmettingen opeens sneller toeneemt dan was verwacht, heeft De Jonge een spoedadvies gevraagd aan het Outbreak Management Team (OMT). Veruit de meeste positieve tests komen van jongeren. Maar zij worden niet of amper ziek en komen zelden in het ziekenhuis terecht. Toch zijn er volgens De Jonge zeker honderd jongeren die wel werden opgenomen, van wie de helft onderliggend lijden had. Ook de effecten van chronische Covid onder (jonge) mensen zijn nog niet bekend.

De minister wil daarom weten wat de oplopende besmettingsgraad betekent voor de belangrijkste doelen en of en welke maatregelen passend zouden zijn om de toename tegen te gaan. Een politieke afweging is welke schade de maatregelen zouden veroorzaken. "Hebben we dat ervoor over?", vroeg de minister. Vrijdag verwacht hij het spoedadvies. Hij wilde niet vooruitlopen op uitkomsten van het OMT-advies.

De Jonge vindt niet dat de versoepelingen die per 26 juni zijn ingegaan, te snel zijn doorgevoerd. De SP vroeg zich af waarom het kabinet een "doelbewust risico" heeft genomen en niet voorzichtiger is geweest. "Waarom is daar niet voor gekozen en waarom doen we dat niet alsnog?" vroeg SP'er Maarten Hijink zich af. Maar de minister vindt niet dat er te snel is afgeschaald, omdat de situatie er twee weken geleden heel anders uitzag. Zo was de besmettingsgraad veel lager en het aantal nieuwe besmettingen daalde juist snel. Bovendien is de 1,5 meter maatregel juist gehandhaafd, evenals de andere basismaatregelen, om niet alles los te gooien, aldus De Jonge.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,464
Diesel2,304

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden