Clicky

 
Transport Online - Ever Given veilig door het Suezkanaal gevaren richting Rotterdam

Ever Given veilig door het Suezkanaal gevaren richting Rotterdam

Ever Given veilig door het Suezkanaal gevaren richting Rotterdam
07-07-2021 19:03 | Buitenland | auteur ANP/RTR/BLOOMBERG

CAÏRO - De Ever Given heeft zijn tocht door het Suezkanaal afgerond. Het containerschip, dat in maart overdwars in het kanaal vast kwam te liggen, voer even na 17.00 uur Nederlandse tijd de Middellandse Zee in. Volgens website Vesselfinder is het schip op weg naar de haven van Port Saïd. Uiteindelijk moet het schip van daaruit koers zetten naar Rotterdam.

Eerder op de dag was het met een ceremonie vrijgegeven en uitgezwaaid door de Egyptische autoriteiten. Nadat de Ever Given was vlotgetrokken lag het enorme containerschip ruim drie maanden aan de ketting. De kanaalautoriteit SCA en de Japanse eigenaar van het schip onderhandelden in die periode over een schadevergoeding. Hoeveel geld er uiteindelijk betaald is, is niet bekendgemaakt. De SCA zou eerder om een vergoeding van meer dan 916 miljoen dollar hebben gevraagd, maar zei later genoegen te nemen met 550 miljoen dollar.

De Japanse eigenaar van de Ever Given zou al eens 150 miljoen dollar compensatie hebben geboden. Maar naar de mening van de SCA was dat niet voldoende om de kosten voor het mislopen van vaartarieven, schade aan het kanaal en kosten voor mankracht en materiaal bij het bergen van het schip te dekken.

File

De Ever Given, die onder de Panamese vlag vaart, kwam in een zandstorm terecht in het zuidelijke deel van het Suezkanaal. Daardoor kwam het schip, dat behoort tot de grootste containerschepen ter wereld, vast te liggen. Na zes dagen lukte het om de Ever Given los te trekken, maar toen lagen er aan weerszijden al honderden schepen in de file.

Het gigantische Japanse schip, dat voor de Taiwanese rederij Evergreen vaart, heeft circa 18.300 containers aan boord. De lading heeft een waarde van zo'n 1 miljard dollar. De bemanningsleden van het schip hebben allemaal de Indiase nationaliteit.

Foto's

 • N. van Leeuwen Transport
  N. van Leeuwen Transport
 • J.Roeland
  VAN BREE
 • J.Roeland
  D.V.M. Transport
 • J.Roeland
  VAN DER MOST
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden