Clicky

 
Transport Online - Eerste onbemande vliegtuig MQ-9 voor Koninklijke Luchtmacht rolt woensdag uit fabriek

Eerste onbemande vliegtuig MQ-9 voor Koninklijke Luchtmacht rolt woensdag uit fabriek

Eerste onbemande vliegtuig MQ-9 voor Koninklijke Luchtmacht rolt woensdag uit fabriek
07-07-2021 10:04 | Algemeen | auteur Redactie

DEN HAAG - Op 7 juli 2021 rolt het eerste Nederlandse onbemande vliegtuig van het type MQ-9 Reaper uit de fabriek van General Atomics Aeronautical Systems Inc. (GA-ASI). Het toestel met het registratienummer M-001 heeft de Nederlandse roundel en Nederlandse registratietekens. In totaal krijgt de Koninklijke Luchtmacht vier toestellen.

De roll-out van de MQ-9 Reaper vindt plaats op de fabriek van GA-ASI in Poway in de Verenigde Staten. Bij de roll-out is een vertegenwoordiging van Defensie aanwezig, waaronder de directeur van de Defensie Materieel Organisatie viceadmiraal Arie Jan de Waard en Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt. Linden Blue, de CEO van GA-ASI zal ook bij de ceremonie aanwezig zijn.

De MQ-9 is een volledig nieuw wapensysteem voor de Krijgsmacht en markeert voor Defensie een nieuw tijdperk. De missies zullen worden gevlogen door crews bestaande uit een vlieger en een sensor operator die zelf niet aanwezig hoeven te zijn in het inzetgebied. Het systeem wordt ook aangeduid met de term RPAS, Remotely Piloted Aircraft System

Met de MQ-9 Reaper voorziet de Defensie in een tekort op het gebied van tactische en operationele lucht-grond waarnemingscapaciteiten. Omdat zij in staat is om informatie snel te verzamelen, te verwerken, te analyseren en te delen, is de Koninklijke Luchtmacht met de MQ-9 Reaper in staat om eigen personeel, maar ook (coalitie)partners, te voorzien van een goede beeldopbouw en inlichtingen. Daarnaast sluit de invoering van de MQ-9 Reaper goed aan bij het toekomstbeeld van Defensie, waarbij in het moderne informatiegestuurd militair optreden, grondwaarneming vanuit de lucht en/of ruimte essentieel is.

De Nederlandse Reapers worden ingedeeld bij het 306 Squadron op vliegbasis Leeuwarden. Het squadron zal de eerste periode na levering met name gebruiken om te testen en te evalueren. Het 306 squadron is de afgelopen jaren stapsgewijs opgebouwd en zal medio 2023 volledig in staat zijn om met de MQ-9 te opereren.

Dit programma is een intensieve samenwerking van de Defensie Materieel Organisatie en het Commando Luchtstrijdkrachten, de United States Air Force en General Atomics Aeronautical Systems, Inc.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,983
Diesel1,629

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions