Clicky


Europese ministers reageren geschokt op neerschieten Peter R. de Vries

Europese ministers reageren geschokt op neerschieten Peter R. de Vries
07-07-2021 09:52 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries leidt ook in andere Europese landen tot geschokte reacties. "Een aanslag op alles waar wij als samenleving voor staan en op de hele journalistiek. Hopelijk worden de daders snel gevat", zegt Vlaams minister van Media Benjamin Dalle volgens de VRT.

Ook de Noorse minister van Buitenlandse Zaken, Ine Marie Eriksen Søreide, reageert bezorgd. Ze noemt de aanslag op het Twitteraccount van haar ministerie "alarmerend". Søreide stelt dat de veiligheid van journalisten essentieel is voor de persvrijheid en het beschermen van mensenrechten en de democratie. De Slowaakse minister van Buitenlandse en Europese Zaken, Ivan Korcok, wenst de familie en vrienden van De Vries sterkte. Korcok zegt dat hij "elke aanval op vrije journalistiek als een hoeksteen van de democratie" scherp veroordeelt.

Eurocommissaris Věra Jourová zegt mee te leven met De Vries, zijn familie, vrienden en collega's. "Dit is een aanval op de persvrijheid en de democratie", schrijft ze op Twitter. "Journalisten moeten veilig kunnen werken." Europarlementariërs als Valérie Hayer en Daniel Buda benadrukken dat de daad niet door de beugel kan en dat journalisten vrij horen te zijn.

Dunja Mijatovic, de mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, is "geschokt" door de schietpartij en leeft mee met De Vries en zijn familie. "Alles moet gedaan worden om de daders en degenen die achter deze walgelijke daad zitten te berechten en de veiligheid van journalisten te verzekeren."