Clicky


 


'Grote cyberaanval raakte tot 1500 bedrijven wereldwijd'

'Grote cyberaanval raakte tot 1500 bedrijven wereldwijd'
06-07-2021 10:09 | Misdaad | auteur ANP/RTR

WASHINGTON - De massale cyberaanval van afgelopen weekend heeft wereldwijd tussen de 800 en 1500 bedrijven getroffen. Dat zegt Fred Voccola, de topman van Kaseya. Via een programma van die Amerikaanse softwareleverancier werd gijzelsoftware verspreid, een chantagemiddel waarmee computers of gegevens worden versleuteld.

De vermoedelijke daders hebben een losgeldbedrag geëist van 70 miljoen dollar in bitcoins, maar zouden naar verluidt bereid zijn om te onderhandelen. Voccola wilde tegen persbureau Reuters niet zeggen of hij in gesprek gaat met de criminelen. Het betalen van losgeld is omstreden omdat aanvallen met gijzelsoftware steeds schadelijker worden en mogelijk ook winstgevender voor criminelen.

De aanval met gijzelsoftware die vrijdag begon, heeft ook Nederlandse bedrijven getroffen. Om welke ondernemingen het gaat is niet precies bekend. Het soort getroffen bedrijven varieert van de zakelijke dienstverlening tot de logistiek, maar ook winkels, zeggen cyberbeveiligers ESET en Northwave. In Zweden moest supermarktketen Coop zaterdag bijna al zijn achthonderd winkels in het land tijdelijk sluiten, omdat de hack de kassa's lam had gelegd.

De gijzelsoftware werd verspreid via zogeheten VSA-software van Kaseya. VSA wordt veel gebruikt door IT-dienstverleners, die dit programma gebruiken om systemen van hun klanten op afstand te onderhouden en te beheren. Hierdoor hadden de hackers een gigantisch bereik. Volgens experts wordt pas in de loop van dinsdag duidelijk hoe groot de schade is, omdat veel Amerikanen dan weer aan het werk gaan vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag afgelopen weekend.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,267
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats