Clicky

 
Transport Online - NVWA waarschuwt voor kruidenpreparaat Montalin

NVWA waarschuwt voor kruidenpreparaat Montalin

NVWA waarschuwt voor kruidenpreparaat Montalin
05-07-2021 18:57 | Binnenland | auteur Redactie

DEN HAAG - De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten het kruidenpreparaat Montalin niet te gebruiken. Het kruidenpreparaat bevat naast kruiden ook pijnstillende geneesmiddelen. Deze middelen zijn illegaal toegevoegd en worden niet vermeld op de verpakking. De webshops die dit middel verkochten, hebben de handel direct moeten staken. Onlangs ontving de NVWA signalen dat Montalin via besloten groepen nog steeds wordt verkocht.

Montalin is een kruidenpreparaat uit Indonesië dat volgens het etiket 100 procent natuurlijk is: het bevat vijf verschillende kruiden. In Nederland is het middel te koop via webshops. Het wordt gebruikt bij onder meer spierpijn, jicht, stress, migraine, reuma en koorts. Uit meldingen die Meldingencentrum Lareb eerder dit jaar ontving bleek dat gebruikers opvallend snel pijnvermindering ervoeren na gebruik van het kruidenpreparaat.

Onderzoek

Onderzoek van Lareb wees uit dat Montalin ook meloxicam (ontstekingsremmende pijnstiller, NSAID) en paracetamol bevatte. Het is verboden om deze farmacologisch actieve stoffen toe te voegen aan kruidenpreparaten. Mensen die Montalin gebruiken kunnen zonder dat ze het weten hoge doseringen pijnstillers binnenkrijgen.

De resultaten van het onderzoek dat de NVWA hierop verrichte bij alle 5 de webshops die het artikel in Nederland verkochten, bevestigen de aanwezigheid van werkzame hoeveelheden meloxicam en paracetamol in Montalin. Deze hoeveelheden kunnen ook zorgen voor bijwerkingen of ongewenste interacties met andere medicatie. De webshops maakten ook ontoelaatbare medische claims.

Consumenten

De NVWA heeft signalen dat Montalin op beperkte schaal nog steeds wordt verkocht, bijvoorbeeld via besloten communities op sociale media of via buitenlandse websites. De NVWA adviseert consumenten om dit niet te kopen en, als zij het al in huis hebben, niet te gebruiken. Consumenten die dergelijke producten nog aantreffen op de Nederlandse markt kunnen dit melden bij de NVWA.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,983
Diesel1,629

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions