Clicky

 Bodegraven legt beslag op bankrekening drie complotdenkers

Bodegraven legt beslag op bankrekening drie complotdenkers
05-07-2021 15:09 | Binnenland | auteur ANP

BODEGRAVEN - De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft beslag laten leggen op de bankrekeningen van drie mensen die te boek staan als complotdenkers. Vrijdag bepaalde de rechtbank dat het drietal per direct moest stoppen met beschuldigende verhalen over vermeende pedonetwerken en rituele kindermoorden.

De drie mannen, Micha Kat, Joost Knevel en Wouter Raatgever, moesten op last van de rechter de reeds gepubliceerde verhalen van het internet halen, anders zou de gemeente dwangsommen kunnen eisen en de mannen desnoods in gijzeling nemen. De beslaglegging op de bankrekeningen staat volgens een woordvoerder van de gemeente los van de vraag of de gewraakte verhalen van internet zijn of worden gehaald. Dat is volgens hem nog niet gebeurd.

In een maandag uitgegeven verklaring zegt de gemeente de geleden schade te gaan verhalen op de drie betrokkenen en zich te richten op de verdere uitvoering van het vonnis. Een van de drie mannen was inwoner van de gemeente, maar woont daar nu niet meer. "De gemeente stelt vast dat de rechter met dit vonnis duidelijk maakt dat vrijheid van meningsuiting niet tot willekeurige verdachtmakingen en verstoringen van de openbare orde mag leiden."

Verstoren

Volgens de rechter is er "geen enkel objectief bewijs voor de vergaande aantijgingen over een satanisch-pedofiel netwerk in Bodegraven". De complottheorieën die de mannen verspreidden, veroorzaken in het Zuid-Hollandse dorp al maanden onrust. Begin dit jaar kwamen tientallen mensen naar begraafplaats Vredehof om bloemen en pamfletten op kindergraven achter te laten. Nabestaanden waren daar boos en verdrietig over. De gemeente veroordeelde het verstoren van de grafrust.

Burgemeester Christiaan van der Kamp noemt het maandag "een belangrijke stap om er als gemeente voor te kunnen zorgen dat het verdriet en de schade die mensen wordt aangedaan stopt. Het is fijn dat we nu de middelen hebben om te zorgen dat er rust komt voor inwoners die al veel te lang belaagd worden". De gemeente zal volgens hem alle schade die zij heeft geleden op de drie personen gaan verhalen.

Raatgever werd in juni veroordeeld tot negen maanden celstraf, waarvan drie voorwaardelijk, voor het maken van opruiende en bedreigende video's. Die waren onder meer gericht aan het adres van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, de advocaat van de gemeente en tegen RIVM-directeur Jaap van Dissel.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,113
Diesel1,930

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions