Clicky


Gommers verwacht niet dat Delta-variant tot lockdown zal leiden

Gommers verwacht niet dat Delta-variant tot lockdown zal leiden
05-07-2021 10:11 | Coronavirus | auteur ANP

ROTTERDAM - Intensive care-arts Diederik Gommers ziet niet snel gebeuren dat Nederland door de oprukkende Delta-variant weer op slot zal moeten. "Op dit moment verwachten we niet dat de ziekenhuizen overlopen en dat we weer in een lockdown moeten. We denken dat we het kunnen controleren", zegt hij in de podcast Vraag het Gommers van BNR.

Gommers denkt net als veel andere deskundigen dat de Delta-variant in het najaar dominant zal zijn in Nederland. Daar gaat ook het RIVM van uit. Hoewel een nieuwe lockdown volgens Gommers niet voor de hand ligt, ziet hij wel een aantal risico's. Zo is nog onbekend hoe lang vaccins precies bescherming bieden tegen het coronavirus. "Dat gaan we in de gaten houden, misschien moeten de 70- en 80-jarigen een extra prik krijgen", aldus de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC).

Positief is wel dat de vaccinatiegraad onder ouderen hoog is. "De vraag is vooral of mensen die besmet raken ernstig ziek worden. Onder ouderen is het percentage gevaccineerden boven de 80 procent."

Gedrag belangrijk

Ook het gedrag van mensen blijft heel belangrijk, benadrukt Gommers. Daarop wijst ook viroloog Ab Osterhaus in De Telegraaf. Hij wijst nog eens op het risico van besmettingen tijdens vakanties in het buitenland. "Er zijn nog steeds gedeelten van de Nederlandse bevolking die niet goed beschermd zijn", waarschuwt Osterhaus. "Ten eerste tieners, die overigens nu wel gevaccineerd mogen worden. Maar vooral onder twintigers en dertigers zijn er mensen die nog geen volledige bescherming genieten."

De viroloog vreest op termijn ook meer besmettingen in achterstandswijken, waar minder mensen zich laten vaccineren. "Er is best kans op een nieuwe golf in de herfst", zegt hij. Positief is wel dat jongeren niet snel in het ziekenhuis belanden na een coronabesmetting. Ook ziet het ernaar uit dat mensen die volledig zijn gevaccineerd ook goed zijn beschermd tegen de Delta-variant.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions