Clicky


Silk Way Rally verandert noodgedwongen van koers

Silk Way Rally verandert noodgedwongen van koers
04-07-2021 19:04 | Silk Way Rally | auteur Redactie

KOSH AGACH - De Silk Way Rally is na de tweede etappe in een ander jasje gestoken. De organisatie heeft het routeschema aangepast omdat de karavaan de grens met Mongolië niet mag passeren. De gezondheidsrisico’s zijn volgens de organisatie te groot. In Mongolië is de uitbraak van het coronavirus niet onder controle.

De organisatie van de Silk Way Rally toverde zaterdag razendsnel een alternatief schema uit de hoge hoed. "Dit had niemand aan zien komen,’’ zegt Martin van den Brink. "We zijn teleurgesteld, maar de gezondheid van iedereen is het belangrijkste. We hebben dan ook alle begrip voor de beslissing."

De rally wordt nu vervolgd op Russisch grondgebied. De organisatie heeft de rally ingekort en dat betekent dat dinsdag de vijfde en tevens laatste etappe wordt verreden.
De derde etappe van vandaag was het eerste deel van de marathon etappe. "We staan in het bivak in Kosh Agach en moeten de service zelf doen. De monteurs zijn in het bivak van Gorno Altaysk. De finishplaats van de vierde etappe."

Martin eindigde in het eerste deel als negende en had daar vrede mee. "Er zit voor ons niet veel meer in. We kunnen op dit terrein met alle hobbels en bobbels de Kamaz-rijders niet volgen. We maakten vandaag ook nog een navigatiefoutje en dat kostte tien minuten. Dat we de echte snelheid niet hebben komt door de vering. Het is gebleken dat onze veerbladen te zwaar zijn. We kunnen dat nu niet veranderen. We moeten het ermee doen en proberen er het beste van te maken."

De derde etappe werd gewonnen door Andrey Karginov. De Kamaz-rijder versloeg teamgenoot Eduard Nikolaev. In de top vijf nestelde Siarhei Viazovich (MAZ) zich tussen vier Kamazzen in. Shibalov werd vierde en klassementsleider Dmitry Sotnikov eindigde als vijfde. Martin gaf vandaag 16.31 toe op de etappewinnaar. In het algemeen klassement is de achterstand van de Mammoet Rallysport equipe 29.25 minuten. De nummer zes in het klassement, Airat Mardeev, staat op 21.04.

De Baar en Kamaz-rijder losgetrokken

Ook Mitchel van den Brink, Richard Mouw en Erwin van Voskuilen hebben het eerste deel van de marathon volbracht. De snelle assistenten voor de equipe van Martin, Wouter de Graaff en Daniel Kozlovsky klasseerde zich als dertiende en in het algemeen klassement is de debutant veertiende.
Mitchel gaf vandaag 52 minuten toe op de ritwinnaar. Een groot deel van dat tijdverlies had te maken met de rol van hulpverlener. "We hebben de Kamaz van Bogdan Karimov losgetrokken. Zij stonden vast en wij kozen daarom een ander spoor. Even later kwam Pascal de Baar op dezelfde plaats vast te staan. Wij hebben ze vervolgens beide uit de blubber gehaald."

De 19-jarige Harskamper kroop daarmee in de rol die De Baar doorgaans vervult. De ervaren Pascal de Baar fungeert in de Silk Way Rally ook als ‘wegenwacht’ voor meerdere teams, maar had vandaag de hulp nodig van de jongeling van Mammoet Rallysport om zijn weg te kunnen vervolgen. "Ze stonden echt vast en hadden nooit op eigen kracht verder kunnen rijden. Misschien krijgen we nog wat tijd terug en schuiven we nog iets op in het klassement."