Clicky

 SP komt met meldpunt zwarte lijst Belastingdienst

SP komt met meldpunt zwarte lijst Belastingdienst
02-07-2021 08:59 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De SP is een meldpunt gestart voor mensen die op 'zwarte lijsten' van de Belastingdienst stonden of dat vermoeden. De dienst hanteerde een automatisch systeem om fraude te signaleren, maar veel mensen werden als mogelijk fraudeur bestempeld zonder dat duidelijk was waarom. Ook ouders in de toeslagenaffaire stonden op zwarte lijsten.

De partij wil ervaringen verzamelen van gedupeerden. "Wij willen van mensen weten welke problemen zij hebben ervaren omdat zij op deze lijsten stonden", aldus SP-Kamerlid Renske Leijten in een verklaring op de site van de SP. Volgens haar is niet iedereen op de lijst zo "diep in de ellende gestort" als de toeslagenouders, maar lopen de mogelijke gevolgen uiteen. Zo hebben mensen extra controles gehad of moesten andere toeslagen, zoals de zorgtoeslag, terugbetalen.

De SP gaat ook advies geven aan melders hoe ze meer informatie kunnen opvragen, "want mensen hebben daar recht op".

Brieven

Inmiddels is het gebruik van de lijsten stopgezet. De meer dan 200.000 mensen die op de lijst stonden, onder wie bijna 1800 jongeren, krijgen een brief daarover van de Belastingdienst. Wie op de lijst stond, kwam bij een schuld van meer dan 10.000 euro niet in aanmerking voor schuldhulpverlening of een betalingsregeling omdat hij of zij niet "te goeder trouw" zou zijn. Veel toeslagenouders liepen hoge schulden op omdat ze onterecht toeslag moesten terugbetalen.

Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Belastingdienst) noemde de gang van zaken eerder al "onacceptabel". Er komt een onderzoek hoeveel mensen schade hebben ondervonden. De resultaten worden in september verwacht.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,167
Diesel1,972

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats