Clicky

 Minister geeft aftrap voor praktijkproef met 300 slimme voertuigen

Minister geeft aftrap voor praktijkproef met 300 slimme voertuigen
30-01-2012 19:25 | Algemeen | auteur de redactie
HELMOND - Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft vandaag op de AutomotiveCampusNL in Helmond de aftrap gegeven voor de praktijkproef Smart in-car van NXP Semiconductors. Doel van de proef is de verkeersdoorstroming en veiligheid te verbeteren. In Brainport regio Eindhoven gaan de komende tijd zo'n 300 wagens van Cibatax en ANWB wegenwacht de weg op met slimme technologie aan boord.

De wagens zijn aangesloten op een intelligent verkeersnetwerk waarmee bestuurders specifieke rijadviezen kunnen krijgen, bijvoorbeeld bij gladheid op de wegen. De technische gegevens van de voertuigen, zoals snelheid en gebruik van remmen en ruitenwissers, kunnen ook gebruikt worden voor het verbeteren van de verkeersinformatie over de actuele conditie van de wegen.

De proef Smart in-car is een samenwerking van NXP met IBM Nederland, Beijer Automotive, NOKIA, TASS, Technische Universiteit Eindhoven, TNO, ANWB, Cibatax, KPN en Rijkswaterstaat. De praktijkproef is onderdeel van Brabant in-car II, een ssubsidieprogramma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Noord-Brabant en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. In het programma worden verschillende innovatieve in-car technieken getest.

De minister verwacht veel van de toepassing van Intelligente Transport Systemen om de bereikbaarheid te verbeteren en files te verminderen. 'We willen met Intelligente Transport Systemen de stap van klein naar groot maken: van kleinere proeflocaties tot een landelijke uitrol van kansrijke projecten. De beide systemen die in Brainport regio Eindhoven worden uitgetest, zijn prachtinnovaties. Ze tonen hoe we met slimme technieken vlotter, veiliger, schoner en comfortabeler van A naar B kunnen reizen. '

De inzet van Intelligente Transport Systemen (ITS) is onderdeel van het programma 'Beter Benutten', waarmee het Rijk samen met de economisch belangrijkste regio's in Nederland de files op de drukste knelpunten met 20 procent wil terugdringen. De minister heeft vandaag met de Brabantse gedeputeerde Van Heugten en de CEO van NXP, de heer Penning de Vries, het startsein gegeven voor de uitvoering van de maatregelen in Brabant.

Het Brabantse maatregelenpakket bestaat uit een combinatie van slimme technieken (ITS), verknopen van netwerken, mobiliteitsmanagement/het nieuwe werken, verkeersmanagement, en infrastructurele maatregelen. Voor het totale pakket is ruim 72 miljoen euro gereserveerd. De regionale overheden en het bedrijfsleven dragen ruim 31 miljoen euro bij. Het ministerie investeert ruim 41 miljoen euro.
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,167
Diesel1,972

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats