Clicky

 Coulanceregeling Code 95 opnieuw door EC verlengd

Coulanceregeling Code 95 opnieuw door EC verlengd
01-07-2021 14:36 | Transport | auteur Redactie

ZOETERMEER/BRUSSEL - De coulanceregeling voor code 95 is verlengd tot en met 31 oktober 2021. Dat heeft de Europese Commissie op 30 juni besloten, meldt Transport en Logistiek Nederland donderdag.

Alle rijbewijzen en code 95-vermeldingen die binnen de coulanceperiode verlopen, zijn tien maanden extra geldig. Zo is er tijd om te werken aan goede nascholing. TLN roept transporteurs op wel snel actie te ondernemen.

Even leek het erop dat dat de Nederlandse chauffeurs werkloos thuis zouden komen te zitten zonder vakbekwaamheid en zonder werk. De Europese coulanceregeling hield, met een einddatum van 30 juni 2021, rekening met de meeste lidstaten en niet met de uitzonderlijke situatie in Nederland.

Na het afgeven van 30 juni 2021 als einddatum was voor TLN meteen duidelijk dat Nederland een groot probleem zou krijgen met het tijdig verlengen van de code 95 vermeldingen op alle rijbewijzen van beroepschauffeurs. Het was afgelopen voorjaar door Covid-19 al enige tijd niet meer mogelijk om cursussen te volgen en het vermoeden was dat de lockdowns nog niet over zouden zijn, gezien de voorspellingen van een tweede en mogelijk ook derde golf van besmettingen.

Op advies van TLN liet het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het CBS uitzoeken dat 145.000 chauffeurs (vrachtwagen- en buschauffeurs) hun code 95 per 16 september 2021 zien verlopen. De opleidingscapaciteit in Nederland zou dat nooit aankunnen. Bovendien was er in het voorjaar van 2021 een beroepsverbod en dus kon er nog helemaal niet worden opgeleid. Op initiatief van TLN hebben werkgevers en werknemers in de transportsector (evofenedex, KNV, FNV, CNV) vanuit de Logistiek, Transport en Personenvervoer Raad van het CBR een brandbrief aan Minister van Nieuwenhuizen geschreven.

Na herhaaldelijk aandringen van de ernst van de situatie door TLN-voorzitter Elisabeth Post heeft minister Van Nieuwenhuizen een sterk beargumenteerd verzoek voorgelegd aan de Europese Commissie. Begin juni hebben TLN, ministerie en CBR gezorgd voor de door de commissie extra gevraagde informatie, zoals het Corona-protocol waar CBR en opleiders mee moeten werken gedurende de pandemie. TLN is blij en opgelucht dat de Europese Commissie besloten heeft de coulanceregeling voor Nederland opnieuw te verlengen.

TLN doet een dringende oproep aan iedere betrokkene om de code 95 nascholingscursussen zo snel mogelijk te volgen en af te ronden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Verkeersinformatie


  Actuele wachttijd Eurotunnel


  Andere Europese Landen


  Overige Verkeersinformatie

  Actuele Brandstofprijzen
  Euro952,103
  Diesel1,924

  Aangeleverd door UnitedConsumers

  Meer brandstofprijzen

  Truckoccasions

  Truckoccasions

  Geen advertenties gevonden

  meer truckoccasions