Clicky


16 jaar geëist tegen vermeend drugs- en wapenhandelaar Martien R.

16 jaar geëist tegen vermeend drugs- en wapenhandelaar Martien R.
01-07-2021 10:01 | Binnenland | auteur ANP

DEN BOSCH - De vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. hoorde donderdag een celstraf van zestien jaar tegen zich eisen. Het Openbaar Ministerie ziet de Ossenaar R. (50) als "de onbetwiste leider" van een criminele organisatie die handelde in wapens en drugs. "De spil van alle activiteiten", noemde de officier van justitie hem.

Zestien jaar is het maximale dat geëist kan worden voor de feiten waar R. van verdacht wordt. De officier van justitie liet merken dat ze liever meer had geëist. Dat gold ook voor de eis tegen Martiens zoon Anton en neef Toon: tien jaar en acht maanden. Tegen elf andere verdachten zijn straffen geëist tussen de drie en twaalf jaar cel.

De zaak kende een turbulente start in mei omdat nagenoeg alle verdachten én hun advocaten de zaak boycotten. Ze hebben er geen vertrouwen in dat het proces eerlijk is gevoerd. Door de boycot ging het uiteindelijk razendsnel. Bij het voordragen van de strafeisen zaten slechts één verdachte en twee advocaten in de zaal. Tegen deze verdachte, Martiens jongere broer Anjo R., werd de kortste celstraf van drie jaar geëist.

Volgens de officier is die massale afwezigheid ongekend in het Nederlandse strafproces. "We zagen na Martien meerdere verdachten vertrekken, met verstrekkende gevolgen. Sommige verdachten hebben niets te winnen, enkel te verliezen door niet meer deel te nemen aan hun proces." Dat roept volgens haar "ten minste" de vraag op of zij uit eigen beweging die keuze hebben gemaakt. "Wij denken van niet."

De meeste verdachten werden in november 2019 opgepakt tijdens de grote politieactie Operatie Alfa. Ruim 400 agenten deden daaraan mee en overspoelden het woonwagenkamp in Oss, waar veel van de verdachten wonen. Ook was daar 'het kantoor', een schuur waarin leden van de vermeende bende bij elkaar kwamen. De officier van justitie: "Daar spraken ze over het afknippen van vingers, in brand steken van een woning en het neerschieten van concurrenten. Dat dreigen droeg bij aan het beeld van een onaantastbare criminele organisatie. Voor de verdachten was criminaliteit een way of life."

De politie had camera’s en afluisterapparatuur geplaatst. Daarmee werd de familie anderhalf jaar lang afgeluisterd. Dat leverde het grootste deel van het bewijs over de criminele activiteiten die de groep ontplooide.

De rechtbank Den Bosch doet op 6 september uitspraak in dit grootste drugsproces ooit in Brabant.