Clicky

 
Transport Online - Kaag: toch wel zelf commentaar op documentaire geleverd

Kaag: toch wel zelf commentaar op documentaire geleverd

Kaag: toch wel zelf commentaar op documentaire geleverd
30-06-2021 17:21 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 17:21 uur] D66-leider Sigrid Kaag heeft toch wel zelf opmerkingen gemaakt over punten in de VPRO-documentaire over haarzelf. In een eerste reactie zei Kaag nog dat zij zelf geen commentaar heeft geleverd, maar "ik reageerde een beetje letterlijk" op vragen van journalisten hierover. Ze heeft twee specifieke wijzigingsvoorstellen genoemd: over het feit dat ze een aantal keer zichtbaar geen gordel draagt, en dat ze een opmerking over een van haar kinderen maakt. "Die heb ik zelf gemaakt, maar ik heb de uitwerking verder in goed vertrouwen aan of de woordvoerders van Buitenlandse Zaken of D66 meegegeven."

Ze heeft dus geen direct contact gehad hierover met de documentairemakers, maar "het is altijd namens mij. Ik ben uiteindelijk verantwoordelijk", zegt de D66-leider. Op haar eerdere opmerkingen kreeg Kaag het verwijt dat zij haar campagneteam voor de bus zou gooien. Dat lijkt Kaag nu recht te willen zetten. "Alles wat fout gaat is mijn verantwoordelijkheid, mijn schuld. Alles wat goed gaat: alle eer naar andere mensen."

Uit een van de mails die is vrijgegeven blijkt dat de partij erop heeft aangedrongen om in de documentaire meer duidelijkheid te krijgen over de "inhoudelijk gedreven keuze" van Kaag om zich kandidaat te stellen voor het partijleiderschap. "Er moet echt iets in de documentaire over haar idealen, over het waarom van de stap die ze zet", valt te lezen in de mail. "Nu zit dat er helemaal niet in." D66 noemt dit een "wezenlijk punt" waar ook Kaag zelf van overtuigd was. Dat over deze mail van de partij verontwaardiging is ontstaan, "kan ik me goed voorstellen", zegt Kaag desgevraagd.

Ze wil dan ook lessen trekken uit de ophef die is ontstaan over de communicatie tussen D66 en Buitenlandse Zaken enerzijds en VPRO anderzijds. "Ik denk dat we er goed over moeten praten". Het is volgens haar "gebruikelijk" dat je opmerkingen meegeeft, maar ze wil met haar partij wel bespreken welk commentaar als "dwingend kan overkomen".

De stukken zijn opgevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Maar zelf heeft Kaag de mails naar eigen zeggen niet gelezen. Kaag heeft sowieso "altijd al spijt gehad" van het feit dat ze akkoord is gegaan met de documentaire, zegt ze nu.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,982
Diesel1,625

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions