Clicky


24 maanden cel en 50.000 euro boete geëist tegen transportondernemer en zoon vanwege mensensmokkel

24 maanden cel en 50.000 euro boete geëist tegen transportondernemer en zoon vanwege mensensmokkel
29-06-2021 14:58 | Criminaliteit | auteur Redactie

DEN BOSCH - Vandaag behandelde de rechtbank Den Bosch een zaak tegen twee verdachten, vader en zoon, eigenaar van een transportbedrijf, van mensensmokkel. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben de twee mannen minimaal negen medewerkers zonder tewerkstellingsvergunning laten werken en zwart uitbetaald. Verdachten hebben hiermee willen voorkomen dat zij sociale premies en belasting moesten betalen. Het OM eiste tegen beide verdachten 24 maanden gevangenisstraf en een geldboete van 50.000 euro.

Het transportbedrijf van verdachten maakte voor de uitvoer van het werk gebruik van tenminste 27 chauffeurs waaronder negen met een Turkse nationaliteit. Het bedrijf beschikte volgens de officier van justitie niet over de benodigde vergunningen om deze buitenlandse chauffeurs arbeid te laten verrichten in Nederland. Om de inhuur van de buitenlandse chauffeurs toch legitiem te laten lijken maakte het bedrijf volgens het OM gebruik van een schijnconstructie, middels een Bulgaars bedrijf. Zo stonden de chauffeurs niet op de loonaangiften over 2019 en daarmee bespaarde het bedrijf de verplichte loonheffingen en werkgeverslasten van meer dan 60.000 euro.

Bestuurlijke boete

Eerder werd het bedrijf al een bestuurlijke boete opgelegd wegens 27 overtredingen van de Wet Arbeid Vreemdelingen. Daarnaast werd beslag gelegd op een vrachtwagen en bankrekeningen van het bedrijf om zeker te stellen dat de opgelegde boete kon worden verhaald. De bestuurlijke zaak is inmiddels onherroepelijk.

In maart 2020 startte een strafrechtelijk onderzoek naar mensensmokkel, het uit winstbejag faciliteren van het verblijf van iemand waarvan de verdachte weet of moet vermoeden dat het verblijf illegaal is. Aanleiding voor dit onderzoek was het bestuurlijke boeterapport. Gedurende het onderzoek werd informatie verzameld over de verdachten, informatie opgevraagd bij de Belastingdienst, bij het ketenloket in verband met werkvergunningen en bij boekhouders.

Ernst van de feiten

Door mensensmokkel wordt het overheidsbeleid inzake de bestrijding van illegale toegang tot Nederland en andere landen van de Europese Unie en illegaal verblijf in Nederland doorkruist. Het moet verdachten worden aangerekend dat zij met hun handelen hebben bijgedragen aan een illegaal circuit. Daarnaast kan het werken zonder vergunning gevaar opleveren, omdat het proces ongecontroleerd plaatsvindt. Zowel op technisch gebied als het opleveren van schade voor de gezondheid.

Iedereen moet belasting betalen. De staatskas wordt ermee gevuld en daarmee kan de overheid vanuit de publieke middelen uitgaven doen die ten goede komen aan ons allen. Door dit systeem te frustreren benadeelden verdachten de Nederlandse staat en daarmee medeburgers waaronder ook zijn werknemers ten aanzien van rechten die zij kunnen ontlenen op basis van sociale premies en pensioenopbouw.

Strafeisen

Volgens de officier hebben beide verdachten minimaal negen medewerkers zonder tewerkstellingsvergunning laten werken en zwart uitbetaald. Zij hebben hiermee willen voorkomen dat zij sociale premies en belasting moesten betalen. Verdachten hebben deze handelswijze gezamenlijk binnen het bedrijf uitgevoerd gedurende een langere periode én zijn zelfs doorgegaan nadat duidelijk is gemaakt dat de chauffeurs hier niet mochten werken.

Tegen beide verdachten eiste de officier een gevangenisstraf van 24 maanden onvoorwaardelijk. Tegen het bedrijf eiste zij een geldboete van 50.000 euro. Een van de twee verdachten, de zoon, lijkt volgens de officier nieuwe bedrijven op zijn naam te hebben en liep in een proeftijd van twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf vanwege verkeersfeiten. De tenuitvoerlegging daarvan is nog aan de orde. De tweede verdachte, vader, is niet eerder veroordeeld voor soortgelijke feiten. Aan hem werd eerder de bestuurlijke boete opgelegd. Daarvan is niets betaald.

Het transportbedrijf heeft geen strafblad en is in januari 2021 failliet verklaard. Een curator buigt zich over de schulden, waaronder de bestuurlijke boete. Omdat deze nog niet betaald is, is het OM van mening dat een strafrechtelijke afdoening een afschrikwekkend signaal biedt.

De rechtbank doet op 13 juli uitspraak.