Clicky

 
Transport Online - Markt voor pakketbezorging stijgt extra snel door corona

Markt voor pakketbezorging stijgt extra snel door corona

Markt voor pakketbezorging stijgt extra snel door corona
28-06-2021 11:44 | Algemeen | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - Corona heeft een zichtbaar effect gehad op de post- en pakkettenmarkt. Het aantal verstuurde pakketten nam in 2020 met 35 procent toe. Ook de hoeveelheid brievenbuspost van consumenten is met 8 procent toegenomen, terwijl die in voorgaande jaren structureel afnam. De hoeveelheid zakelijke post is in 2020 met 8 procent afgenomen, maar vormt nog steeds ruim 90 procent van de totale hoeveelheid brievenbuspost. Dit blijkt uit de jaarlijkse Post- en Pakkettenmonitor die de ACM vandaag publiceert.

Pakketten

De pakkettenmarkt is in 2020 fors gegroeid. Hierbij speelden de beperkende coronamaatregelen in de detailhandel waarschijnlijk een grote rol. Het aantal vervoerde pakketten van de zes grootste pakketvervoerders bedroeg 778 miljoen. Hiermee werd er een omzet van €3,6 miljard behaald. PostNL is net als voorgaande jaren de grootste bezorger van binnenlandse pakketten met een marktaandeel van bijna 60 procent. Het marktaandeel van DHL op het binnenlandse pakketvervoer is in 2020 het hardst gestegen, naar bijna 35 procent.

Post

Tijdens de lockdowns en de feestdagen werden er in 2020 meer wenskaarten verstuurd. Hierdoor is de hoeveelheid consumentenpost gestegen en zijn er ruim 131 miljoen brievenbuspoststukken verstuurd. Het versturen van post werd overigens wel duurder. In 2020 was de prijs van een postzegel €0,91, tegenover €0,87 in 2019.

De krimp van de hoeveelheid zakelijke post zette in 2020 door. Het aantal verstuurde zakelijke poststukken daalde in 2020 tot onder de twee miljard. De postvervoerbedrijven behaalden hiermee een omzet van bijna €800 miljoen. In februari 2020 zijn de netwerken van PostNL en Sandd samengevoegd, waarna het marktaandeel van PostNL op de zakelijke postmarkt is gestegen tot boven de 90 procent.

De rol van de ACM

De ACM heeft de wettelijke taak om toezicht te houden op de postsector en maakt in dit kader jaarlijks in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) de Post- en Pakkettenmonitor. Het doel van de monitor is om inzicht te geven in de ontwikkelingen binnen de sector.

 

Foto's

  • DHL
    DHL
  • J.Roeland
    post nl
  • J.Roeland
    post nl

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,474
Diesel2,314

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden