Clicky


'Inwoners rampflat Florida kregen te horen dat gebouw veilig was'

'Inwoners rampflat Florida kregen te horen dat gebouw veilig was'
28-06-2021 10:45 | Buitenland | auteur ANP

MIAMI - Bewoners van de rampflat bij Miami kregen in november 2018 nog te horen dat hun gebouw veilig was. Dat gebeurde volgens Amerikaanse media ruim een maand nadat een ingenieur had gewaarschuwd dat sprake was van 'grote structurele schade' aan de woontoren, die enkele dagen geleden deels instortte.

Omroep NPR legde de hand op notulen van een bijeenkomst waar een lokale overheidsinspecteur de bewoners geruststelde. Zij kregen te horen dat het gebouw "in erg goede staat" leek te verkeren. Dat staat haaks op de conclusies van de expert die het gebouw had onderzocht en waarschuwde dat dringend reparaties nodig waren.

Die herstelwerkzaamheden stonden volgens Amerikaanse media op het punt te beginnen toen het deze maand misging. Het woongebouw stortte in met zeker negen doden tot gevolg. Reddingswerkers zoeken in het puin nog naar zo'n 150 vermiste mensen, al is het onduidelijk of zij allemaal in het gebouw waren.

Rapport

De overheidsinspecteur lijkt de waarschuwing van de expert wel degelijk te hebben gelezen. In de notulen wordt volgens NPR verwezen naar zo'n rapport. De ambtenaar zou niet langer voor de lokale overheid werken en het lukte NPR niet om de man te spreken te krijgen.

Een bewoner van het pand vertelde dat haar tijdens de bijeenkomst in 2018 was voorgehouden dat er geen reden was voor bezorgdheid. "We zaten daar met de gemeente Surfside en die zei tegen ons dat het gebouw niet in slechte staat verkeerde", zei de vrouw. "Dat is wat ze zeiden."